A zene a testi-lelki harmónia forrása

Írta:  2014.10.03.
A zene világnapja alkalmából a Dohnányi Ernő Zeneiskola művésztanárai adtak hangversenyt október 1-jén a városháza dísztermében.
Az ingyenes koncerten a zenepedagógusok muzsikáltak a diákoknak és szüleiknek, illetve mindenkinek, aki szereti a zenét.

– Ennek a zenei eseménynek pedagógiai jelentősége is van, hiszen a színpadon kiemelkedő produkciót nyújtó művésztanárok követendő példát mutatnak a tanítványaiknak – hangsúlyozta Bán Réka, az iskola újonnan kinevezett igazgatója. – Úgy gondoljuk, hogy ez kiváló lehetőség arra, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen egy tanár más környezetben. A közönség soraiban ilyenkor ott vannak a zeneiskola növendékei is, és bárki ingyenesen vehet részt a rendezvényen.
Az intézmény igazgatója elmondta, hogy igyekeznek minden fellépési lehetőséget megragadni mind a kerületben, mind azon kívül. Csaknem 1000 növendékük és 80 zenepedagógusuk van, és majdnem minden hétvégén fellépnek valahol.
– Nagyon sokan megfogalmazták már előttem, hogy a zene és a Kodály-módszer milyen nagy mértékben segíti az összes többi tantárgy tanulását kisgyermekkortól a felnőttkorig – mondta. – Számos tanulmány készült már arról, hogy aki a zenében jól teljesít, az a tanulásban és az élet más területein is megállja a helyét.
Bán Réka mindenképpen szeretne több vendégpedagógust meghívni az intézménybe kurzust tartani, hogy szakmai irányt mutassanak.
– Ez nem okoz gondot, mert a művésztanáraink, akik nagyon felkészültek, a pedagógiában és zenepedagógiában egyaránt nyitottak. Az utóbbi években a zenei rendezvényeink látogatottsága kicsit elmaradt a korábbiaktól, ezért szeretnénk ismét felkelteni a közönség érdeklődését a zene iránt.
A Dohnányi Ernő Zeneiskola művésztanárai, növendékei minden évben nagyon várják a zene világnapja alkalmából hagyományosan megrendezett művésztanári hangversenyt és az adventi koncertet, amely december második hétvégéjén hallható majd a Kossuth téri református templomban. Javában készülnek már az újévi koncertre is.