Hova lett a repülőgép?

Írta:  2014.09.26.
Nem veszett el: felújítják a nemrég bezárt McDonald's étterem elől elszállított repülőgépet.
A bezárt McDonald’snál csupán a hűlt helye emlékeztet a „mekis repülőre”. Előző lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy Facebook-oldalán Ughy Attila felvetette: találjuk ki, mi legyen az An–2-es sorsa. A poszt hozzászólói számtalan ötlettel álltak elő. A polgármester online fogadóóráján jelentette be: „Látva a támogatást, már ma megkezdtem a tárgyalásokat a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (LKK), amelyhez a gép kerülne.” Mi pedig a repülő nyomába eredtünk.

Elsőre nem a legegyszerűbb feladat ráakadni az LKK üzemeltette Aeropark bejáratára, de a következő alkalommal már gyerekjáték lesz. Mert a következő alkalom biztosra vehető, akkora élményt ad ez a különleges park.
Az egykori Malév egykori gépei várják itt méltóságteljesen a látogatókat, akik Nagyváthy Sándor legendás nyugalmazott fedélzeti mérnök vezetésével felszállhatnak a repülőkre, s beülhetnek a pilótafülkébe, vagy éppen stewardess-ruhában ragadhatnak tálcát.
A büszke gépmadarak mellett, a kerítés tövében ott a szárnyaszegett mekis gép. Szó szerint szárnyaszegett, mert a szállításkor elemeire szedték, most így várja további sorsát.
– Részben az LKK, részben önkéntesek dolgoznak majd a gép felújításán, de természetesen számos olyan munka akad, amelyek elvégzésére szakembereket kérünk fel – magyarázza Samu Ádám, az LKK szóvivője.

Amikor Üllői úti étterme bezárásáról döntött a McDonald’s, megkereste az LKK-t, mondván, számukra fölöslegessé vált a repülő, átadnák azt a múzeumnak.
Samu Ádám úgy véli, a felújítási munkák a jövő év első felében fejeződhetnek be. Vagyis már csak néhány hónapot kell várnunk, s meglátjuk, szebb lesz-e az egykori mekis gép, mint amilyen a fénykorában volt.