Jubilált a Karinthy

Írta:  2014.09.26.
Az Karinthy Frigyes Gimnázium a német kapcsolatainak 25 éves évfordulója alkalmából ünnepséget rendezett szeptember 19-én. A rendezvényre meghívást kaptak a német cserepartnerek is.
1989-ben szinte párhuzamosan alakult ki a testvérkapcsolat a Bachgauschule (Babenhausen, Hessen) iskolával és az Albert Einstein Gimnáziummal (Frankenthal, Rheinland-Pfalz).
– Az első iskolai kapcsolat Hartai Sándornak, a Karinthy Frigyes Gimnázium volt igazgatójának egyik barátján keresztül jött létre, aki Babenhausen környékén élt – beszélt a kezdetekről Nemcsicsné Molnár Gyöngyi, a Karinthy gimnázium igazgatóhelyettese. – A másik kapcsolat egy véletlennek köszönhető. Oliver Spuller, az Einstein gimnázium igazgatója keresett a frankethali iskolájának magyarországi cserepartnert. Több iskolában is járt, de nálunk, az akkor még nagyon fiatal intézményben találta meg a leglelkesebb kollégákat.

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a cserekapcsolatok életben tartásáért mind az itthoni, mind a németországi kollégái nagyon sokat tettek. Babenhausenben a csere meggyökerezésében hathatósan közreműködött a korábbi igazgató, Karl-Heinz Bergsträßer, valamint helyettese Franz Fischer. Jelenleg Claudia Matthias és Joachim Reiter szervezik évről évre a cseréket.
A frankethali cserét 20 éven át, egészen a haláláig Christina Hagen tanárnő szervezte. Az iskola jelenlegi igazgatónője, Sabine Schanz is maximálisan támogatja a testvérkapcsolat fenntartását. Ezt az is igazolja, hogy személyesen is részt vett a jubileumi ünnepségen.
A Karinthy Frigyes Gimnázium emlékérmet már eddig is több német pedagógus megkapta, a jubileumi ünnepség keretében a babenhauseni Joachim Reiter és a frankenthali Hannelore Steiner vehették át a Karinthy emlékplakettet.
A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Hutai László, a Karinthy Gimnázium igazgatója, Sabine Schanz, a frankenthali iskola igazgatónője, valamint Oliver Spuller, valamint Sági Anikó, a Karinthy gimnázium nyugdíjas pedagógusa, aki minden frankethali csereúton részt vett.
Az ünnepségen felléptek a Karinthy Frigyes Gimnázium német két tanítási nyelvű tagozatának tanulói, valamint az idei cserén résztvevő német diákok.
A cserekapcsolat 25. évfordulóra egy személyes hangvételű, kétnyelvű kiadvány is készült a három iskola közreműködésével.