Múzeumok éjszakája nagy durranással

Írta:  2014.06.23.
A Múzeumok éjszakája országos programsorozat keretében az idén is számos érdekes programmal várta a látogatókat a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény.
A Múzeumok éjszakája országos programsorozat keretében az idén is számos érdekes programmal várta a látogatókat a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) június 21-én, a Múzeumsarok kiállítóhelyen és a Havanna-kiállítóteremben.

A Múzeumsarok kiállítóhely már délután megnyitotta kapuit, hogy az érdeklődők többek között megtekinthessék a 200 év emlékei és Sorsfordulók 1914, valamint A kerületi oktatás története című tárlatot, Maadadiné Borbély Mária, a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértőjének a játékos, látványos, kémiai kísérleteit.

– Immár hatodik alkalommal vettem részt a Múzeumok éjszakája kerületi programjában – mondta a pedagógiai szakértő. – Korábban égéssel, színes oldatokkal, titkosírással, léghajóval és buborékfújással, az idén Nagy durranás címmel gázfejlődéssel és kisebb robbanással járó kísérleteket mutattam be. Elsőként szódabikarbóna és ecetsav hatására fejlődő széndioxidgázzal fújtam fel lufit, majd az „éghetetlen zsebkendőt” láthatták a vendégek és megtapasztalhatták, hogy a lángoló borszesz egy kis trükkel nem tesz kárt a zsebkendőben.

A harmadik kísérletben a szakértő porcukor, szódabikarbóna és borszesz segítségével fekete „szénkígyókat” keltett életre, majd hidrogén-peroxidból kálium-permanganát hatására forró gejzírt „varázsolt elő” az üveghengerből. Nagy sikere volt a 30 literes palackban belobbanó alkoholgőzöknek is. A hevesebb reakciókat a Múzeumsarok előtti téren mutatta be a pedagógiai szakértő.
– A kísérleti bemutató fő célja a látogatókat a múzeumba csalogatáson kívül a természettudományok, elsősorban a kémia népszerűsítése volt – fogalmazott Maadadiné Borbély Mária. – Bízom benne, hogy a bemutatókon lelkesen figyelő gyerekek a későbbiekben nem idegenkednek a kémia és fizika tantárgytól. A pedagógiai szakértő felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy otthon ne próbálják ki ezeket a kísérleteket.

A bemutató után az Etűd Fúvószenekar nagy térzenét adott a kiállítóterem előtt, Sánta Ferenc, a zenekar karmesterének vezényletével, amelyet a közönség nagy tapssal jutalmazott. Este Batyukiállítással azaz Mit őriz a családi emlékezet vagy szekrény az I. világháborúról? címmel folytatódott a program, amelyen az érdeklődők Kardos Gáborral, a XVIII. kerületi Kulturális Értéktár Bizottság vezetőjével beszélgettek és maguk is hozhattak tárgyi emlékeket. Este a Havanna-kiállítóterem is várta a múzeumlátogatókat Az Állami-teleptől a Havannáig című tárlattal.