A megújult PIK-ben a hangulat a régi

Írta:  2014.05.20.
Hivatalosan is megnyitotta kapuit az uniós támogatásból felújított Pestszentimrei Közösségi Ház. A kívül-belül megújult intézmény újra színes és színvonalas programokkal várja az érdeklődőket.
Az átépített Pestszentimrei Közösségi Házat (PIK) február 4-én ünnepélyes keretek között adták át a kerületnek. A felújítással a régi épületet gyakorlatilag teljesen lebontották, és a helyén egy új, modern, minden igényt kielégítő kulturális intézmény létesült. A belső tér tervezésekor a korábbinál több funkcióval számoltak, így a közösségi ház alkalmas akár egyszerre több és nagyobb rendezvény lebonyolítására is. A modern külső és technikai felszereltség azonban mit sem ér, ha a ház nem válik otthonossá, nem töltik meg foglalkozásokkal és rendezvényekkel.

– Egy újonnan átadott ház nem telik meg azonnal programokkal. Az eltelt két-három hónapban belaktuk az épületet, a berendezést és a bútorokat építettük, visszaköltöztek a közösségeink, majd a ház újra megtelt élettel. Azt gondolom, ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat nálunk, nem elég egy megújult épület, minden eszközzel otthonossá kell tennünk az intézményt – mondta Ódor Katalin, a PIK igazgatója.

Megtelt a ház

A házavató ünnepségen, május 17-én egész napos programokkal várták az érdeklődőket. Ez a megnyitó bemutatkozás volt mind a szakmának, mind a lakosságnak, megmutatva az elmúlt hónapokban elért eredményeket és azt, hogy a közösségi házban minden korosztály találhat magának színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket.

A délelőtt folyamán gyermeknapi programokkal várták a kicsiket. A Metaform Színház előadásában a Bors néni születésnapja című mesejátékot láthatták, amely osztatlan sikert aratott az apróságok körében. Az előadás után kézműves foglalkozásokon és arcfestésen vehettek részt, birtokba véve a földszintet, sőt a jó időnek köszönhetően az udvart is.

Új programok, új tanfolyamok

A kora délután a közösségi házban eddig is működő és az újonnan induló művészeti csoportok és közösségek bemutatkozásával telt.

A csoportok színpadi produkciókkal léptek fel, és tanfolyami nyílt órákat tartottak. Az érdeklődők megismerkedhettek az olyan újonnan induló, de már most nagy népszerűségnek örvendő tánctanfolyamokkal, mint a felnőtt néptánc vagy a gyerek hip-hop, valamint kipróbálhattak olyan régi kedvenceket, mint a felnőtt aikido harcművészeti oktatás vagy a zumba.

Újrahangolva

Az avatóünnepséget a Zenebona sorozat harmadik koncertje zárta.
– A Zenebona programsorozat 2013 tavaszán kezdődött. Ez egy olyan új zenei nevelési program elnevezése, amely eddig hiányzott a pestszentimrei művészeti képzésből. Draskóczy Zoltánnal, a PIK zenei művészeti vezetőjével együttműködve az a célunk, hogy a városrész lakosainak is elérhetővé tegyük a zenét, színvonalas koncerteket rendezve a közösségi házban – hangsúlyozta a PIK igazgatója.
Az Európa-szerte ismert Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaiból alakult vonósnégyes esti koncertjét Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg.