A képzőművészet nagy varázslója

Írta:  2014.04.13.
Hincz Gyula Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, grafikus alkotásaiból ötödik alkalommal nyílt kiállítás április 10-én a Fehéren Feketén Galériában. Ezúttal a grafikáiban gyönyörködhet a közönség május 12-ig.
Nádasdi Mihály, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa minden év tavaszán tematikus kiállítással emlékezik meg Hincz Gyuláról (1904–1986). Az idén különös jelentőséget ad a tárlatnak az, hogy 110 éve április 17-én született a neves művész.

A legutóbbi alkalommal Hincz Gyula ázsiai úti élmények hatására készített képeit láthattuk, ezúttal pedig sokszorosított grafikákat bocsátott a galéria rendelkezésére Hincz Jenő, a művész unokatestvére.
Hincz Gyulát a legtöbben Weöres Sándor Bóbita című verseskötetének illusztrátoraként ismerik, holott a gyermekkorunkból ismert rajzok mellett festményei és más grafikái is figyelemre méltók, sőt pályája során foglalkozott kisplasztikával, szobrászattal és égetett kerámiával is. Mindezen túl monumentális üvegművészeti munkák, gobelintervek, színpadtervek jelzik munkásságának széles skáláját.

– Ebből a rendkívül széles spektrumú életműből válogatott kis szeletet látunk – mondta Feledy Balázs, a kiállítást megnyitó művészeti író. – Azt mondhatjuk, hogy Hincz a XX. századi magyar képzőművészet egyik „nagy varázslója”. Stílusát és technikáját tekintve is rendkívül sokoldalú művész volt. Ezúttal a grafikáit tekinthetjük meg, abból is a sokszorosított grafikákat, amelyeknek nagy része rézkarc, de láthatunk linómetszeteket és szitanyomatokat is.
Feledy Balázs kiemelte: nagyon jó, hogy a kiállítás a költészet napjához kapcsolódik, mert Hincz Gyula grafikai világa tele van költészettel, líraiság hatja át azt.
A tárlatot Szarvas Attila, az önkormányzat oktatási, közművelődési, sport- és ifjúsági bizottságának elnöke nyitotta meg, aki szintén méltatta Hincz Gyula munkásságát.