Katedrális épült a hangokból a Kossuth téren

Írta:  2014.04.13.
Rekordot állítottak fel kerületünk középiskolásai pénteken, a Költészet Napján, a Kossuth téren, Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, rendező irányítása mellett.
Rekordot állítottak fel kerületünk középiskolásai. Pénteken, a Költészet Napján, a Kossuth téren, Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, rendező irányítása mellett, József Attila, Születésnapomra című versét szavalták el. A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáizum, Általános Iskola és Óvoda kezdeményezésére létrejött versmondással Guinness- rekordot állítottak fel, mert egyszerre 1700 diák mondta József Attila sorait.

A kerületi verselés gondolata, s a vers kiválasztása is a Sztehlo igazgatónőjét, dr. Kalina Katalint dicséri, aki célul tűzte ki, hogy a kerületben is legyen közös szavalás, versmondás. Ughy Attila polgármester, s a kerület iskolaigazgatói is támogatták a tervet, így a Sztehlo mellett csatlakozott a versmondáshoz a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Pogány Frigyes Szakközépiskola és Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium „csapata” is.

A 12 legszebb magyar vers című kezdeményezést és ezen belül a nagy versmondást Fűzfa Balázs, szombathelyi irodalomtörténész, és Jordán Tamás színész, rendező hívta életre. A kezdeményezésükkel a magyar líra gyöngyszemeire kívánják felhívni a figyelmet. Fűzfa készített egy listát, amely az általa legszebbnek tartott tizenkét magyar vers címét tartalmazza. Az ötlet – hogy a verseket fiatalok is elszavalják – Jordánt dicséri, mert sok száz iskolás szavalt már eddig is az ő vezényletével. A cél a Kossuth téren is az volt, hogy a diákok segítségével mindenki figyelmét felhívják arra, hogy irodalom nélkül lehet ugyan élni, de csak szürkébben, szegényebben. A pódiumról Jordán Tamás dirigálta a versmondókat, s ha kellett, néhány jól elhelyezett szóval fegyelmezett is… Tökéletes összhangba hozta a fiatalokat József Attila remekművével, akiktől azt kérte: „Hangokból építsünk katedrálist”!
Nem kellett hozzá egy óra sem, hogy kiderüljön: tökéletesen sikerült.