Terjeszteni kell az ökoszemléletet

Írta:  2013.11.24.
A Bókay iskola diákjai is részt vettek a Vecsésen rendezett energianapon.
A hulladékkezelésről és -gazdálkodásról, a hőszivattyúrendszerekről, a geotermikus energia felhasználásáról és egyéb környezetvédelmi témákról szólt a vecsési Bálint Ágnes Művelődési Központban megrendezett energianap, amelyre meghívást kapott az ökoiskolaként működő XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola is. Vörösné Éles Csilla, az iskola igazgatónője az intézmény nevelési programjáról tartott előadást.

Az energianap apropóját a művelődési központban működő geotermikus fűtési rendszer adta. A Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjainak tartott előadásokon többek között ezzel a technológiával lehetett megismerkedni. A program a XVIII. kerületnek és Vecsésnek a környezetvédelmi oktatás terjesztésére és fejlesztésére való közös törekvése jegyében jött létre.
Vörösné Éles Csilla a Bókay iskolában kidolgozott és bevezetett környezetvédelmi szemléletű oktatási programról tartott előadást.

– A Petőfi iskolával közösen keressük annak lehetőségét, hogy az oktatóprogramon keresztül a szülőket is bevonjuk az alternatív energiafelhasználásba – mondta az igazgatónő. – Ökoiskolaként nagy gondot fordítunk a természetközeli szemléletmód és a környezetbarát életvitel kialakítására. Ez az ökoprogramunkban is tükröződik, amelynek az a célja, hogy a tanítványainkat felkészítsük a természettel és az ember alkotta környezettel szemben elvárt viselkedésre, kapcsolatra.
A Bókay iskolában folyamatos a környezetbarát megoldások iránti érdeklődés. Ennek egyik legfrissebb példája az a dombágyás, amelyet az ősz folyamán az iskola tanárai, diákjai és a szülők közösen építettek meg az iskola udvarán. A 10 méter hosszú és 1,5 méter széles dombágyáson termesztett zöldségek folyamatosan fedezhetik egy négytagú család szükségletét. A Bókay iskola ökoprogramjáról és az oktatási csomagról a www.okosuli.hu internetes oldalon lehet tájékozódni.