Gyerekek zenéltek gyerekeknek

Írta:  2013.05.28.
A népzenétől a filmzenéig igen változatos zenei élményt nyújtott a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékeinek gyermeknapi koncertje május 25-én a Pestszentlőrinci Sportcsarnokban.
– Már a műsor címe, a Gyermeknapi koncert a gyermekekért, sugallta az este jótékonysági jellegét – mondta Draskóczi Zoltán gitárművész, a zeneiskola gitárzenekarának vezetője. – Iskolánk alapítványa a bevételből ezúttal a növendékek nyári táborozását támogatja.

Kucsák László alpolgármester a műsort megelőző rövid köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a zeneiskolának szinte évről évre vannak olyan kezdeményezései, amelyek új, üde színfoltot jelentenek a kerület kulturális életében.
– Ilyen volt tavaly a filmzenei koncert, és ide sorolható ez az este is – mondta Kucsák László.
A Lőrinci Sportcsarnokban a zeneiskola négy együttese lépett fel. Az ifjúsági vonószenekar, a harmonika- és a gitárzenekar, valamint a kórus. A műsorban elhangzott többek között Sibelius Ünnepi andantéja, amelynek érdekessége, hogy a finn zeneszerző 1929-ben eredetileg vonósnégyesre komponálta a művet, és csak később írta át vonószenekarra.

Különleges hangszerelésben csendült fel Pietro Mascagni Paraszbecsület című operájából az intermezzo, amelyet a gitár- és a harmonika-zenekar közreműködésével játszott el a vonószenekar.
Az iskola kórusa a Lány a vízben című horrorfilm dallamának előadásával mutatkozott be, majd egy kanadai népdal, a „She’s like the Swallow” is felcsendült.
A jótékonysági est csúcspontja a záró szám, egy XVI–XVII. századi angolszász dal volt, amelynek előadásában valamennyi fellépő közreműködött, így mintegy 130 gyerek volt egyszerre a színpadon.