Szent Lukács neve napjára

Írta:  2012.10.19.
Több kerületi kiállítóhelyen tárlattal emlékeztek meg a Magyar Festészet Napjáról.
A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat keretében Frissen festve címmel megrendezett kiállítás finisszázsának (kiállításbúcsúztatójának) adott otthont október 17-én a Városháza Galéria, 18-án pedig Szentjeink: Szt. Lőrinc-Szt. Imre címmel nyílt tárlat a Kondor Béla Közösségi Házban.

A Magyar festészet napját 2002 óta rendszeresen megünnepeljük, amelyet október 18-ra, az évszázadok óta a festők védőszentjének számító Szent Lukács névnapjára tűzték ki. A kerületi művészek 2004-ben csatlakoztak az országos programsorozathoz, és kiállításokkal tisztelegnek a művészet eme ága előtt.

Finisszázs

Az idén 15 művész mutatta be munkáit Frissen festve címmel a Városháza Galériában. A tárlat szervezői ezúttal úgy gondolták, hogy hivatalos megnyitó nélkül, október 8-tól bemutatják a képeket a polgármesteri hivatal aulájában, és a Magyar Festészet Napjának előestéjén tárlatbúcsúztatót rendeznek.
Császár Bíró Lilla a Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei igazgatóhelyettesének üdvözlő szavai után Kucsák László mondott ünnepi köszöntőt, Garamvölgyi Béla festőművész kiállításbúcsúztatót tartott, majd bemutatta a szép számú közönségnek az alkotókat és az alkotásaikat.

Garamvölgyi beszédében utalt az 1980-as évek újszerű festői szemléletére alkalmazott „Új szenzibilitás” (Új érzékenység) kifejezésre, amely Hegyi Lórándtól származik. Ennek jegyében 1984-ben Frissen festve címmel rendezett a művészettörténelemben mérföldkőnek számító kiállítást az Ernst Múzeumban.
A magyar művészetben is felfedezni vélte azt a transzavantgárd (avantgárdon túli) szellemi attitűdöt, ami megítélése szerint rokon az itáliaival, és a nyugati művészettel. Hegyi szerint megváltozott a művészek tradícióhoz való viszonya, átértékelődött műveik nyelvi, művészeti, vallási és társadalmi környezete.
– Nem véletlen, hogy a kerületi kiállításnak is Frissen festve a címe, egy kicsit visszautalva az új szenzibilitásra, másfelől indirekt késztést adva a kerület alkotóinak, hogy mindenki a frissen készült képeit hozza el a tárlatra – mondta Garamvölgyi Béla.

Tárlat a Kondorban

A Magyar Festészet Napja jegyében október 18-án Szentjeink: Szt. Lőrinc-Szt. Imre címmel nyílt kiállítás a Kondor Béla Közösségi Házban.

Érdekes volt végignézni a képeket, hogy a művészek a megadott témát mennyire másként dolgozták fel. A kiállításon voltak olyan alkotások, amelyek azonnal „mesélni” kezdték szentjeink történetét, és olyanok is, amelyek hosszas szemlélés után „szólaltak” meg…
Csomó Tamás alpolgármester a tárlat megnyitóján üdvözölte a résztvevőket Pestszentlőrinc- Pestszentimrén, a „szentek városában”. – Büszkén vallom, hogy a XXI. században a szentek ugyanolyan fontosak, mint azokban a századokban, amikor szenté nyilvánították őket – mondta az alpolgármester. – A cselekedeteik példaként szolgálhat mindenki előtt…

Csomó Tamás felolvasta Ughy Attila polgármester levélköszöntőjét is: „A festő kódol, a befogadó dekódol, és ha a kettő ugyanarra az eredményre jut, akkor beszélhetünk arról, hogy a művész és közönségének közös munkája nem volt hiába. Mert ez azt jelenti, hogy tudásunk, ismereteink, érzéseink rezonálnak a mások tudására, ismereteire és érzelmeire, vagyis újra és újra felismerjük, nem vagyunk egyedül”.