Sínen voltak

Írta:  2012.10.16.
Omnibusz, lóvasút, villamos. A főváros közlekedéstörténetéről esett szó a Lőrinci Nagykönyvtár rendezvényén.
Történelmi útra indulhattak az érdeklődők október 12-én a Lőrinci Nagykönyvtár olvasótermében. Szigeti Dániel okleveles közlekedésmérnök, a Budapest folyóirat estjeinek keretén belül, a budapesti villamosok történetéről és közlekedéstörténetről tartott előadást az érdeklődőknek. A sajátos humorú fiatalember poénokkal fűszerezve, ugyanakkor szakértelemmel beszélt omnibuszokról, lóvasútról, villamosokról és az ehhez kapcsolódó utasforgalomról.


Szigeti Dániel humorral idézte fel a századelő közlekedéstörténeti érdekességeit


A budapesti kötött pályás városi közlekedés kialakulásával, eleinte nagy verseny volt a hálózatok között. Elsőként omnibuszok jelentek meg, melyek lóval vontatott közforgalmú kocsik voltak. Ezt követte a lóvasút, ami már valóban tömegszállítási igényeket kielégítő eszköz volt. A villamosok virágkora évekig, az 1970-es években megjelenő metróig tartott. Innentől a metró lett a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító eszköz.
Napjainkban, a Körúton járó 4-es és 6-os villamos szinte kitolja egymást a megállókból. Ez a vonal Európa egyik legforgalmasabb villamos vonala. Külkerületünkben manapság már csak az 50-es villamos üzemel, ami régebben a Nagyvárad tértől, a 3-as metró átadása óta viszont csak a Határ úttól közlekedik. Tervbe van továbbá a 42-es villamosvonal meghosszabbítása, kibővítve ezzel a Havanna és Gloriett lakótelepen élők lehetőségeit, de a jövő útjai kifürkészhetetlenek.