Amikor a szeretet határtalanul árad

Írta:  2012.08.01.
Ritkán látni ennyi képzőművészt nyár derekán egy kiállítás megnyitón, igaz ritkán van arra lehetőség, hogy a művésztársak a 75 éves Forintos Annát ünnepeljék, akinek képei augusztus 7-ig tekinthetők meg a Kondor Béla Közösségi Házban.
Aki egyszer is találkozott Forintos Annával, azt rögtön megérintette a napjainkban ritkán tapasztalható, de belőle messziről áradó bizalom és szeretet. A kiállítást az önkormányzat nevében július 30-án megnyitó, s a művészt 75. születésnapján köszöntő Bajory Ágnes Rita sajtófőnök is azt emelte ki, hogy első találkozásuk mély benyomást tett rá, s az addig izzasztó, finoman szólva is kaotikus nap Forintos Annának köszönhetően békés nyugalommá vált.
Miként Feledy Balázs művészeti író megfogalmazta, azzal a különleges adottsággal rendelkezik, hogy képes mindenkiben és minden helyzetben a jót látni, észrevenni a szépet, még abban is, aki mélyen magába rejti.
Mindezt részben családi örökségnek tartja Forintos Anna, másrészt mélységes istenhitének eredménye. Ahogy megfogalmazta, ha a piacon becsapják, arra kéri a Jóistent, hogy a neki kárt okozót világosítsa meg. Így mindenkire harag nélkül tud tekinteni, azzal a bizakodással, hogy képes lesz gyarlóságát belátni, és előnyére változni.
Ez tükröződik a kerületi művésztársakról készített, s a Kondor Béla Közösségi Házban bemutatott portrékon is. Éppen ezért annak is érdemes megtekintenie a képeket, aki eddig nem ismerte Forintos Annát. A portrékat, illetve tekinteteiket látva egy feszült napon is erőt meríthetünk, hogy valóban mindenkiben meglátható a szeretet.


Fotók: Fülep Erzsébet