Olvasnivaló a szünidőre

Írta:  2012.07.24.
Mivel lehet hasznosan eltölteni a nyári szünidőt? Hogyan készüljünk gyermekünkkel a tanév kezdésre? Ehhez szeretne segítséget nyújtani Patakfalvi Attiláné, a kerületi Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, aki évek óta ötletes kiadványokkal lepi meg az óvodásokat és a kisiskolásokat.

Patakfalvi Attiláné Iskolás leszek című kiadványa azt a célt szolgálja, hogy a szülő üljön le gyermeke mellé, olvassa a mesét, közben a kisgyermek játékos mozgással, rajzolással utánozza a mese szereplőit. Így együtt, játszva készülhetnek az iskolába.
A mese három jó barát barátságáról szól. A szereplők a történet során megismerik az erdő fáit, növényeit, leveleket, terméseket gyűjtenek, rajzolgatnak, színezgetnek. A három főszereplő: Fecske Fáni, Maci Marci és Sün Saci sokféle játékkal ösztönzi hallgatóját arra, hogy maga is részt vegyen azokban. A szerző ajánlja a mesefüzetet mindazoknak az óvodásoknak, akik felkészültebben szeretnének iskolába indulni, de azoknak a kisiskolások is, akik gyakorolni akarják a megszerzett ismereteket.

Az Iskolatáska címmel írás és olvasás előkészítésére készített feladatlapokat a szerző. Hasznos kiadvány, amely észrevétlen nevel az udvarias magatartásra, miközben a gyermek játékosan tanul, ügyesedik a keze, gyakorolja az illemszabályokat, fejleszti a beszédkészségét, bővül a szókincse, memóriája, fantáziája. A feladatok elvégzése után a pedagógus átfogó képet kap, hogy a kisdiák mely területen erősebb, illetve miben szorul leginkább képességeinek fejlesztésére.

Az évek óta sikeresnek számító Szünidei füzetek sorozat a legfontosabb tananyagot összegzi, játékos feladataival nem engedi feledésbe veszni a leglényegesebb ismereteket. A sorozat 1-4. osztályt végzett tanulók számára készült, kifejezetten a szünidő minél hasznosabb eltöltését szolgálva. Érdekes olvasnivalót, mesét, játékos nyelvtani, matematikai feladatokat tartalmaz. Hasznos időtöltésre, szakácskodásra, barkácsolásra ad ötleteket a szerző. Idén megújult külsővel, kibővítve jelent meg.
Az Országom, otthonom helytörténeti ismereteket tartalmazó munkafüzet, amely teret ad a különböző érdeklődéssel, t
erhelhetőséggel rendelkező gyerekeknek, így a tanító mindenki számára a legmegfelelőbb feladatot adhatja. Az elsősöknek szóló információt mesébe ágyazva Kíváncsi Zelma és Varázs Zebulon történetén keresztül „tálalja”, ám az olvasni még nem tudó gyerekeknek a jelrendszer segít a feladatok meghatározásában. Olyan egyedi kiadvány, amely a népi hagyományokból, népszokásokból is ízelítőt ad.