Művészetek patrónusa

Írta:  2012.07.20.
A Kávéházi esték programsorozat keretében Krúdy-kör kiállításmegnyitóval egybekötött zenés irodalmi rendezvényét július 19-én- tartották a Zila kávéházban.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör nem csupán az író emlékét őrzi, hanem az irodalmon kívül egyéb művészeti ágakat is patronál. Állandó vendégei a rendezvényeknek színészek, zenészek, képzőművészek, s havonta egy alkalommal zsúfolásig megtelik a Zila kávéház galériája a művészetkedvelő közönséggel.
Ezúttal H. Tóth Maja festőművész tárlata nyílt meg a Zila kávéházban, amelyet ifj. Zila László köszöntőjét követően Udvarhelyi András közíró nyitott meg.
H. Tóth Maja 1994. óta fest, kisebb-nagyobb kihagyásokkal, elsősorban tűzzománc és pasztelltechnikával, melyeket önképzéssel és festőiskolákban sajátított el. Számos csoportos kiállításon vett már részt, több önálló kiállítása is volt. Tűzzománc alkotásait az IPOSZ OKKT (Ipartestületek Országos Szövetsége, Országos Kisipari Kézműves Tanácsa) országos kiállításain több alkalommal díjazták. Írásai – versek, kisebb prózai írások és aforizmák – 2000. óta jelennek meg irodalmi folyóiratokban és antológiákban (Kláris, Tűzőrzők, MAIT, Tollinga, RÍM Könyvkiadó Arcok és énekek antológiák). Több alkotóközösségnek is tagja (IRKA Irodalmi és Képzőművészeti Asztaltársaság, Tamási Lajos Olvasó és Munkás Klub, Váci Mihály Irodalmi Kör, Tököli Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete). 

– Azért festek és írok, mert van mondanivalóm a világunkról, és örömet okoz az alkotás folyamata, és az, hogy általa sok mindent kifejezhetek, létrehozhatok, ami csak szavakban elmondva elszállna – vallott önmagáról az alkotó. . Ha a műveim másoknak is tetszenek, és a szigorú szakmai „ítészek” is megfelelőnek találják, az már csak a ráadás. – A festményeim és írásaim mindig érzelmi indíttatásúak, és valamennyien belőlem egy-egy „darabok”, mert ők is én vagyok.
Szívesen festek elvont, szimbolikus témájú képeket és virágokat, mert harmonikus szépségük mindig elbűvöl. A mai világunkban sok a gond és a nehézség, de úgy látom, sok a lehetőség is, csak észre kell venni, fel kell ismerni azokat a beszédes pillanatokat, amik az alkotáshoz témát, ötletet adhatnak A tárlat megnyitóját követően a zenéé és az irodalomé volt a főszerep.
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör rendezvényén Keres Emil Kossuth és Jászai Mari - díjas színművész „Anyám, az álmok nem hazudnak” címmel Petőfi Sándor verseiből összeállított előadói estjét hallgathatta meg a művészetkedvelő közönség. Közreműködött Fényesi Tóth János költő, előadóművész, Márki Zoltán gitáros-énekes.
A kiállítás augusztus 16-ig tekinthető meg a Zila kávéházban.