A múlt tárgyai váljanak a jelen élményeivé

Írta:  2012.06.20.
Az Országos Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében az idén is számos érdekes programmal várta a látogatókat a kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) június 16-án, a Múzeumsarok kiállítóhelyen.

A Múzeumsarokban közös ünnepre vártak mindenkit

A rendezvényt Mohai Tibor vezetésével az Eötvös gitárzenekar zenészei (Eötvös Loránd Általános Iskola tanulói) nyitották meg, majd Ughy Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket és leleplezte az új névtáblát. Frank Gabriella, a PIHGY igazgatója méltatta Tomory Lajos munkásságát, majd Heilauf Zsuzsa, a gyűjtemény vezetője köszönte meg, hogy új, könnyen megjegyezhető nevet kaphattak.
– Megtisztelő, hogy 2012-ben lehetővé válik régi álmunk, és a XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a „Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény” nevet viseli ezután – magyarázta a gyűjtemény vezetője.  

Ughy Attila és Heilauf Zsuzsanna

– Nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy róla nevezik el az intézményt – mondta Tomory Lajos neveltlánya, Zelei Istvánné. – Ő az egyetlen, aki két ízben is megkapta a Pro Urbe Pestszentlőrinc-Pestszentimre címet. A szívügye volt az iskola, a pedagógiai gyűjtőmunka, 85 évesen még bejárt a PIHGY-be. Sajnálom, hogy az édesanyám nem érhette meg ezt az eseményt, ugyanis két éve meghalt.

Kovács Márkra emlékeztek

A PIHGY munkatársai a májusban elhunyt kollégájukról, Kovács Márkról emlékeztek meg. Heilauf Zsuzsa felolvasta Prokopp Lászlónak, Prokopp Sándor olimpikon fiának a levelét. Kovács Márk utolsó nagy munkája volt a kerületi olimpikonokat bemutató kiállítás megrendezése és az ehhez kapcsolódó, Prokopp Sándort bemutató füzet elkészítése. E munka során került kapcsolatba Prokopp Lászlóval, aki bár rövid ideig ismerhette Márkot, mégis megható szavakkal búcsúzott tőle.
– Kovács Márk gyűjteményi munkásságáról összeállítottunk két tablót, amelyen képekben és néhány méltató mondattal mutatjuk be, milyen nagyszerű munkatársunk is volt ő – mondta elakadó szavakkal a gyűjtemény vezetője.
A megemlékezés részeként adták elő az Eötvös gitárzenekar zenészei, a „Nem akarok állni, ha futnak a percek” című Illés-számot. A gyűjtemény 2010-ben megnyílt Nem akarok állni, ha futnak a percek – Pestszentlőrinc-Pestszentimre a hatvanas években című kiállításának egyik rendezője és névadója volt Kovács Márk, akit múzeumpedagógusként jól ismertek a diákok.

A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó rendezvények

Az est folyamán Heilauf Zsuzsa több alkalommal tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek a Rózsa Művelődési Házban, a kerületi olimpikonokat bemutató kiállításon.
– A Múzeumsarok kiállítóhelyen is tartottunk tárlatvezetést az állandó kiállításon 200 év emlékei – Pestszentlőrinc-Pestszentimre története és a kerületi középiskolákat bemutató Az érettségi jegyében – A pestszentlőrinci középiskolák története című ideiglenes tárlaton – mondta Feitl Írisz, a PIHGY munkatársa.
A Múzeumok Éjszakája

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003-tól Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját.
 

– A látogatók megtekinthették két nagy elődünk, Tomory Lajos és Nelli néni (Tekes Sándorné Zsebők Kornélia) életét és munkásságát bemutató tablókat is. Nelli néninek a családja jóvoltából egy emléksarkot is szentelhettünk. Tomory Lajosnak a pedagógiai gyűjteményt, Tekes Sándornénak a helytörténeti gyűjteményt köszönhetjük. 

Versenyautó és játékpisztoly

A Múzeumsarok előtt is több program várta az érdeklődőket. Feitl Írisz elmesélte, hogy a gyerekeket leginkább a versenypálya érdekelte, ahol távirányítós kisautókkal lehetett a „Pestszentimre központból” lőrinci kerülővel „Ferihegyre” eljutni. A céllövészet szintén nagy sikert aratott kisebbek és nagyobbak körében egyaránt. A kreatívabbak pedig apró gipsztéglákból építhettek homlokzatot, épületet, amit ki is festhettek. 

Az olimpiai kiállítást rengetegen nézték meg a Rózsában

– Az est folyamán a kiállítóterem előtt rendhagyó, játékos kísérletekben vehettek részt a kíváncsibbak – mesélte Maadadiné Borbély Mária, a PIHGY munkatársa. – A kísérletező kedvűek hőlégballont és japán tusrajzot készíthettek egyszerű hozzávalók segítségével. Utóbbihoz csak tustintára, papírra, vízre és olajra volt szükség, és szép, érdekes alkotások születtek.



Fotók: Ruzsa István és Fülep Erzsébet


Régi ötlet új köntösben