Színes papírvilág

Írta:  2012.02.07.
Igazi meglepetésben lehet része annak, aki ismeri Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár munkáit. A Rózsában megnyílt kiállításon ugyanis festmények, grafikák helyett ezúttal papírszobrok láthatók.

Íme egy papírtulipán
A kiállítás megnyitója előtt hiába kerestem Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta képeit, egyet sem láttam. Azután felfedeztem a sokféle papírcsodát az előtér tárlóiban, amelyekről csakhamar kiderült, hogy a művésztanár alkotásai.
– A papírkivágás Kínában a legismertebb és legdivatosabb népművészeti ág, legalább ezeréves múltra tekint vissza. A tematikája gazdag, gyakran mintáznak meg virágokat, madarak, rovarokat, halakat, kisállatokat, mondákban és irodalmi művekben szereplő figurákat, színházi szereplőket – mondta a művésztanár.
A művész elmesélte, hogy egy korábbi külföldi útján talált rá egy papírkivágásokat bemutató könyvre, amelyet azonnal megvásárolt. Itthon aztán arra gondolt, hogy a síkkivágásokat térbe kellene helyezni: először domborműszerűen készítette el, később „lábra” állította az alkotásait. Az alkotás során nemcsak fehér színű papírt használ fel, hanem színeset is, egymással kombinálva.
– Finoman kell bánni a papírral, mert akkor szépen hajlik, engedelmeskedik a kéznek – magyarázta Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta. – Nagyon jó játék, a gyerekeknek is nagyon tetszik. Azok is szívesen ismerkednek a papírvilággal, akik rajzolni kevésbé tudnak, de a kézügyességük jó. A kockahajtogatásra minden diákomat megtanítottam, és többen tudnak szalvétából rózsát hajtogatni, ami rendkívül elegáns kiegészítője lehet az ünnepi asztalnak. A papírszobor-készítéshez nagyon pontosan kell kivágni a papírt, nem lehet előrajzolni, hanem ollóval kell „gondolkodni”. Azonban ez is megtanulható, a Karinthy Képzőművészeti Körben ezzel is foglalkozunk a gyerekekkel.  

Olvassa el cikkünket a 70 éves Gitta néni köszöntéséről!