Tisztelgés a hősök előtt

Írta:  2011.10.11.
Amerikától Bicskéig repült két magyar nyolcvan évvel ezelőtt Trianon ellen demonstrálva. A Kárpátia nekik dedikálja október 20-i koncertjét.
Tavasszal adta első koncertjét a kerületben a nemzeti rockzenekarok egyik meghatározó képviselője, a Kárpátia, s fél év után visszatér az együttes a Sportkastélyba. Az október 15-én 20 órakor kezdődő koncert ráadásul lemezbemutató lesz.
– Lemezeinket a tradíciókat megtartva, de mindig egy kicsit mást alkotva állítjuk össze – mondta az együttes frontembere, Petrás János, aki kerületünkben él. – Mindig igyekszünk aktualitást is keresni, s ezt most Endresz György és Magyar Sándor repülőútjának 80. évfordulója adta. 1931-ben Amerikából indulva leszállás nélkül érkeztek meg Bicskére a Justice for Hungary, azaz Igazságot Magyarországnak! elnevezésű gépükkel. Útjuk célja az volt, hogy felhívják a világ figyelmét Trianon igazságtalanságára. Rájuk emlékezve adtuk a lemezünknek is ezt a címet.
Petrás János hozzátette, hogy erre a fellépésre a szokásosnál is több számmal készülnek, mintegy 40 dalt hallhat majd a közönség. A tervek szerint 9-10 számot játszanak az új lemezről, a többi dalt a már klasszikussá vált repertorárból merítik. Hallható lesz többek között a „Hol vagytok, székelyek?”, a „Magyarország katonái”, a „Kárpátok, zengjetek” vagy a „Barátom, mondd, merre vagy?” című nóta is.
A Kárpátia 2003-ban alakult, s azóta 10 albumuk jelent meg. Saját számaik mellett régi magyar dalokat is feldolgoznak, és fontosnak tartják, hogy dalaikkal a Kárpát-medence valamennyi területét megénekeljék.
 
Egy Kárpátia-klasszikus: