A felnőttek után a gyerekek is főznek

Írta:  2011.09.10.
A felnőttek már kóstoltak a Szeptemberi Kóstoló fesztiválon: 70 bográcsban főtt idén az étel, a kínálat pedig azt bizonyította, hogy nem csak a magyar pörköltkultúra rendkívül gazdag, hanem a kerületiek vállalkozó kedve is. A fesztivál vasárnap folytatódik, a családi programok között gyermek főzőverseny is szerepel.
 − Gyertek hozzánk, ott vannak a legjobb kaják!
− Nálunk is jó kaják vannak.
A párbeszéd csak úgy futtában hangzik el a Bóka-kert fái alatt több sorban felállított főzőpontoknál, két régi ismerős között, akik már sietnek is tovább, hogy le ne maradjanak a nagy kóstolóról. Több mint 70 bográcsban fő az étel az első alkalommal megrendezett Szeptemberi Kóstoló versenyében. A nagyszámú jelentkezés oka, hogy a bográcsos főzőversenynek ma már évtizedes hagyománya van a kerületben, mindenki tudja, szeptember elején itt a helye. Ha az ember körülnéz a sátrak alatt, épp úgy talál baráti társaságokat, családokat, mint iskolai, civil vagy éppen céges csapatokat. Talán nincs is a pörköltnek olyan válfaja, ami itt el ne készülne: csirkepaprikás, kakastöke, sertéspörkölt, nyúlpaprikás, vagy –hadd említsük meg a Városkép csapatának két bográcsát – zúzapörkölt és vörösboros marha vargányával.
A korábbi hasonló rendezvényektől megörökölt hagyomány az is, hogy a szervezők a gasztronómiai versengést kulturális programokkal rakják körbe, hiszen a jó hangulathoz az étel és a kitűnő borok mellett a jó zene, tánc, a vidámság is hozzátartozik. A Szeptemberi Kóstoló szervezésekor fontos cél volt, hogy az egész család jól érezze magát a fesztivál két napja alatt. A két színpadon már az első napon a koncertek mellett tánc- és sportbemutatók, bábelőadások várták a közönséget.
A fesztivál különlegessége a Legendák és mesék földje, egy hatalmas terület, amelyet történelmi és mesés világokba kalauzoló installációk vesznek körbe. Egy-egy sátor alatt jósoló boszorkány, nagy erejű kovács, szultán és háremhölgy vagy éppen Bocskai-öltözetes vitézek várják a legkisebbeket, hogy együtt idézzék meg a régi időket és távoli vidékeket.
− A családokat várja a Legendák és mesék földje. A célunk az, hogy a gyerekek kicsit elszakadjanak a saját koruktól, megismerhessenek egy régi mesterséget, kezükbe vehessenek egy régi fegyvert, vagy éppen a kalodába ülve próbálják ki, milyen lehetett a büntetés a középkorban. Játék, tréfa és tanulás is egyben – mondta el Kertész Gyula szervező.
A nagyszínpadon este a kicsit idősebbeknek Charlie, Deák Bill Gyula és az R-Go adott koncertet.
A Szeptemberi Kóstoló vasárnap folytatódik családi- és gyermekprogramokkal, köztük a gyermekek főzőversenyével.