Túl nagy a lábnyomunk, mit tehetünk ellene?

Írta:  2011.05.09.
Vajon mekkora az ökológiai lábnyoma egy gyereknek, vagy egy országnak? Érdekes kérdés mindazoknak, akik felelősen gondolkodnak a környezeti kérdésekről. Az országos biológia versenyre bejutott gyerekekre mindez bizonyára igaz.
A pestszentlőrinci Bókay Árpád Általános Iskolában az országos biológia verseny helyszínén a lépcsőn felfelé menet elgondolkodtató feliratokkal szembesültek a vendégek.
Tudod-e, hogy mi az ökolábnyom? Az ökolábnyom megmutatja, hogy egy ország a Föld nyersanyag, energia, víz és élelmiszerkészletéből mennyit használ fel a jelenlegi életszínvonalának fenntartásához” – adta meg a választ a padló matrica.  
Aki nem értette volna az állítást, azoknak aprócska és nagyra nőtt talpnyomok mutatták a különbséget.  Az Indiát vagy Etiópiát jelképező talpnyomok egészen kicsik. Míg Németország vagy az Amerikai Egyesült Államok „lábnyomai” a sokszorosukra nőttek az összehasonlításban.  
 
- A Bókay Iskola már 13. alkalommal hirdette meg a versenyt. Idén összesen 59-en vettek részt a döntőben, hogy összemérjék felkészültségüket, tudásukat – mondta Krakkerné Berki Hajnalka szervező, aki egész évben irányítja a versenyt. A gyerekek pályamunkáit önálló kiállításon mutatják be a verseny helyszínén.          
Az 5-6. osztályosok a vegyszermentes gyomirtás módszereit dolgozták fel a plakátokon, a 7-8-osok pedig a vöröskereszt munkáját mutatták be.
Közben a versenyzők a tantermekben gondolkodtak az írásbeli munka feladatlapjai felett. A verseny harmadik elemeként a szóbeli vizsgarész következett. Öt témából készültek fel, melyből egyet kellett ismertetniük. Mint a felnőtt profik, úgy vetítették a gyerekek az előadásokat, a fotókat. Volt, aki a saját készítésű savanyú káposztáról mesélt, mások a madarak megfigyelését ismertették. Itt kerültek sorra az ökolábnyom számítások is, melyeket az osztálytársak körében kellett elvégezni.  A gyerekek valódi felelősségtudattal mondták el, hogy miképp lehetne a saját energia-és vízfogyasztásukat, a felesleges csomagolóanyag használatukat csökkenteni. Miképp gondolkodnak a környezetüket és az életmódjukat károsító hatásokról.
 
A versenyt két rutinos diák nyerte meg. A 6. osztályos Szíjjártó Péter Szeghalomról érkezett, míg az idősebbek mezőnyében az egri Veres Anita diadalmaskodott.
A Bókay Árpád Országos Biológia verseny idei megszervezését az Európai Unió támogatásával létrejött Géniusz Tehetségsegítő Program, a Peremvárosi Prímák Projekt valósította meg.

Fotó, szöveg: Tasi Katalin, o2 Média