Fiatal művészeket díjaztak a Kondorban

Írta:  2011.04.15.
Tizenegyedik alkalommal mutatkoztak be az Ifjúsági Művészeti Fesztivál középiskolás tehetségei április 13-án a Kondor Béla Közösségi Házban. A pályázatra a képzőművészeti kategóriában 154 diák 306 alkotása, és az iparművészet területéről 64 alkotó, 130 pályamunkája érkezett be.

Ezért is lehetünk méltán büszkék arra, hogy az iparművészeti pályázaton szőttes kategóriában a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézményből Báti Krisztián, Szabó Bernadett, a tűzzománc kategóriában a Kővári Orsolya, Sonkoly Ágnes, a Kondor Tűzzománc kör tagja vehette át a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) díját.
– Az elmúlt évek során a pályázat olyan népszerűvé vált, hogy a fővároson kívül az ország különböző pontjairól is érkeztek pályaművek, ezért országos hatókörűvé terjesztettük ki az intézmény a felhívását – mondta Kiss Marianna, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója.
– Erősítette a döntésünket az a tény is, hogy a pályázati anyag színvonalát és az érdeklődést látván a MAOE erkölcsi, anyagi támogatója lett rendezvényünknek: díjak felajánlásával, zsűrizésben való részvétellel, szakmai tanácsadással.

Az ünnepi eseményen a Vörösmarty Leánykar énekelt Kabdebó Sándor vezényletével.
A jelenlévőket Kiss Marianna, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója üdvözölte, majd Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Varga Ferenc értékelte a képzőművészeti alkotásokat.
A zsűri és a művészeti szakmai szervezetek véleménye szerint a Kondor Béla Közösségi Ház kezdeményezése figyelemre méltó, a beérkezett pályamunkák mennyisége és színvonala kimagasló és egyedülálló abban a tekintetben, hogy évente ad lehetőséget a középiskolások megmérettetésére a vizuális művészetek területén.
A zsűri számára a legnagyobb élmény az volt, hogy egyre több új, vidéki helyszín is felzárkózott, egyre rangosabb és önálló kezdeményezéssel jelentkező műhelyek is megjelentek a kiállításon – jegyezte meg a zsűri elnöke. – A színvonal mindig is magas volt, de ezúttal mindegyiken túltett.


Az idén összesen három kategóriában
(képzőművészet, iparművészet, fotóművészet) 52 iskola, 311 tanulójának 837 alkotása érkezett be. (A fotópályázat eredményhirdetése és a kiállítás márciusban volt.) A képzőművészeti kategóriában 154 alkotó 306 alkotása, 31 intézményből (22 fővárosi és 8 vidéki, 1 külföldi) tanintézményből, az iparművészet területéről 64 alkotó, 130 pályamunkája 19 iskolából (12 fővárosi és 7 vidéki).


A pályázatra beérkezett alkotások közül neves zsűri választotta ki a díjazottakat és kiállításra érdemes alkotásokat: Chochol Károly fotóművész, a MAOE alelnöke, a fotókategória zsűrijének elnöke, Varga Ferenc, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet pedagógiai szakértője, médiaművész, a képzőművészeti kategória zsűrijének elnöke, Török Ibolya szobrászművész, az iparkategória elnöke és zsűritagok; Bakos Tamás képzőművész, az ELTE Tanító- és óvónőképző Főiskolai kar Vizuális Tanszékének vezetője, főiskolai docens, Lévay Jenő, Munkácsy-díjas képzőművész, Árvay Zolta képzőművész, Tankóné Borsos Dóra iparművész.
A díjazottaknak Kucsák László és Varga Ferenc adta át a díjakat.