Az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

Írta:  2015.03.06.
Pont került a kiskereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásáról folyó vita végére: március 15-én hatályba lép a szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény.
A törvény átalakítja a kiskereskedelmi egységek nyitva tartására vonatkozó eddigi szabályozást. Rendelkezéseire tekintettel a kerületi önkormányzat képviselő-testületének is módosítania kellett az üzletek nyitvatartási rendjét helyi szinten szabályozó rendeletét. A polgármesteri hivatal közigazgatási és hatósági irodájának tájékoztatása szerint 2015. március 15-től az alábbi szabályok az irányadók a kiskereskedelmi egységek nyitva tartásában.

Lesz friss kenyér

A 2014. évi CII. törvény hatálya alá tartozó, kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletek hétfőtől szombatig 6 és 22 óra között lehetnek nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva kell tartaniuk. Ugyanakkor december 24-én és 31-én 6 és 12 óra között, továbbá – amennyiben a kereskedő az érintett időpont előtt legalább 15 nappal az önkormányzat jegyzőjénél bejelenti nyitvatartási szándékát – adventi vasárnapokon 6 és 22 óra között, valamint minden naptári év egy tetszőlegesen megjelölt vasárnapján 6 és 22 óra között nyitva tarthatnak.

A fenti főszabály alól fontos kivételek vannak. Azok a kizárólag pékárut és tejterméket árusító boltok, amelyek az Üllői úton, a Gyömrői úton, a Nagykőrösi úton, a Királyhágó utcában és a Nemes utcában működnek, hétfőtől szombatig 5 és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva. A kerület más területein található, kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek hétfőtől szombatig 6 és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 6 és 12 óra között állhatnak a vásárlók rendelkezésére.
Az újságot, illetve virágot árusító boltok 6 és 12 óra között nyitva tarthatnak vasárnap és munkaszüneti napokon. A sportlétesítményekben üzemelő üzletek a rendezvények alatt szabadon működhetnek a szóban forgó napokon is.

200 négyzetméterig

Azoknak az Üllői úton, a Gyömrői úton, a Nagykőrösi úton, a Királyhágó utcában és a Nemes utcában található kiskereskedelmi üzleteknek, amelyek árusítótere nem haladja meg a 200 négyzetmétert, a forgalmazott termékkörtől függetlenül nem kell zárva tartaniuk az úgynevezett általános zárvatartási időszakban, vagyis hétfőtől szombatig 22 és 6 óra között, valamint vasárnap és munkaszüneti napokon.

A nyitva tartásra vonatkozó szabályokkal kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak bizalommal a polgármesteri hivatal általános igazgatási csoportjának ipari és kereskedelmi ügyekkel foglalkozó ügyintézőihez (telefon: 296-1449 és 296-1400/2318-as mellék).

Ennek az engedménynek azonban az a feltétele, hogy az általános zárvatartási időszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja, illetve a felsoroltak segítő családtagja dolgozik. Ellenőrzéskor a kereskedőnek teljes bizonyító magánokirati formában kell nyilatkoznia a fogyasztóvédelmi hatóságnak arról, hogy az üzletben az érintett időszakban dolgozó személy megfelel az ismertetett feltételeknek. (Ez a magánokirat a kereskedő teljes egészében saját kezűleg írt és aláírt nyilatkozata, vagy egy géppel vagy más által írt, de a kereskedő által aláírt nyilatkozat, amelyen két, személyi adatai alapján azonosítható tanú igazolja, hogy a kereskedő az adott nyilatkozatot előttük írta alá.)

További kivételek

A nyitva tartás rendjét szabályozó rendelkezések az alábbiakra nem vonatkoznak:
– a gyógyszertárakra;
– a nemzetközi repülőtéren működő üzletekre;
– a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon kialakított üzletekre azzal, hogy kétség esetén a jegyző – a pályaudvar üzemeltetőjével egyetértésben – határozza meg azt, hogy a pályaudvar területe meddig terjed;
– a büntetés-végrehajtási intézetekben végzett kereskedelmi tevékenységre;
– az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényben meghatározott egészségügyi intézményekben folytatott kereskedelmi tevékenységre;
– a piaci, illetve helyi termelői piaci árusításra;
– a vásárokon folytatott kereskedelemre;
– az üzemanyagtöltő állomásokra;
– a katonai objektumokon belül folytatott kereskedelmi tevékenységre;
– a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre (idegenvezetés, lovas szolgáltatás, szálláshely- és tartós szálláshasználati szolgáltatás, utazásszervezés és utazásközvetítés);
– a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre;
– a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatótevékenységre (üzletszerű gazdasági tevékenység keretében bevásárlóközpont, piac vagy vásár üzemeltetése, ideértve az ott forgalmazott termékek raktározásával, szállításával összefüggő vagy egyéb, a kereskedelmi tevékenység folytatásának elősegítésére irányuló szolgáltatások nyújtását);
– a vendéglátásra;
– a világörökségi területen található üzletekre;
– a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre.