Folyamatos a kéményellenőrzés

Írta:  2015.02.25.
A háztartási tüzelőberendezések és a hozzájuk kapcsolódó kémények használatából eredő veszélyeket számottevően csökkenti a rendszeres időközönként végzett kötelező ellenőrzés.
A XVIII. kerületben is folyamatosan ellenőrzik a kéményeket a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársai.

A tulajdonos felelőssége

Az évenkénti rendszeres ellenőrzés során a kéményseprő szükség esetén ki is tisztítja a kéményeket. A gáztüzelő berendezések esetében az égéstermék maradéktalan eltávozásáról és a kémények átjárhatóságáról is meggyőződnek a szakemberek. A kéményseprőknek ugyancsak feladatuk a hibák, szabálytalanságok felderítése. A munka elvégzését az ingatlantulajdonos az aláírásával igazolja.

A kéményseprőket kötelező beengedni a lakásba. Ha második alkalommal sem sikerül bejutniuk, akkor a cég a közszolgáltatás díjával megegyező összegű pótdíjat számít fel. Ezen túlmenően a másodszor is zárva talált lakásokat a közszolgáltató köteles átjelenteni az elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak, azaz a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, amely akár több tízezer forintos tűzvédelmi bírsággal is büntetheti az ingatlan tulajdonosát. Ha valamely okból az ingatlan tulajdonosának egyik időpont sem felel meg, vagy nem tartózkodott otthon, akkor a második ellenőrzést követő 30 napon belül igényelnie kell a szolgáltatást.

Márciusi kontroll

A XVIII. kerületben márciusban a következő utcákban lesz kéményellenőrzés: Ond, Örs, Rím, Tartsay Vilmos, Tas, Töhötöm, Tünde, Vajk, Zalán, Kézai Simon, Nimród, Kálti Márk, Akácfa, Babits Mihály, Bessenyei György, Czuczor Gergely, Cserép, Csörötnek, Derkovits Gyula, Désháza, Fedezék, Földváry, Fűtő, Gárdonyi Géza és Háromház utca.
Az ellenőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a FŐKÉTÜSZ 999-0664-es ügyfélszolgálati telefonszámán vagy a www.foketusz.hu honlapon is lehet tájékozódni. Az oldalon hasznos tanácsok találhatók többek között a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről, illetve a füstvisszaáramlás utáni teendőkről. A kéményellenőrzések hatékonysága egyébként 2010 óta számottevően javult. A cég adatai szerint, míg öt éve a fővárosban csak a lakások 75 százalékába sikerült bejutniuk, addig 2014-ben már a 91 százalékukba.