Második szúnyoggyérítés

2023.07.13.

 

A teljes lakossági területet lefedő munkálatok 3 napot vesznek igénybe, ezek: 2023. július 17-18-19.,  munkálatok a késő esti órákban történnek.

(Eső vagy nem megfelelő időjárási viszonyok miatt pótnapok: július 20-21.)

A melegködös gyérítő eljárásra éjszakánként kerül sor, és a vállalkozó kezeli kerületünk valamennyi utcáját, valamint a Bélatelepi és a Kapocs utcai kiserdők széleit.

A szúnyoggyérítés hatóságilag szigorúan szabályozott tevékenység. A melegköd semmilyen hatással nincs sem emberre, sem állatra, sem a növényekre.
Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer
A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Önkormányzatunk idén is az állam helyett végezteti a szúnyogok gyérítését, erre 15 millió forintot különítettek el. 

 

Lakosság részére javasolt intézkedések:

  • A szabadban tárolt gyerekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés alatt és azt követő 1 órában javasolt az ablakok, ajtókat zárva tartani és a külsőlevegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében nem szabad tartózkodni.
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.