Propaganda-hadjárat az Üllői út felújítása ellen

2023.04.04.

Nagy meglepetést okozott a múlt heti testületi ülésen, amikor a Fidesz-Kdnp képviselői hatalmas vehemenciával támadták meg annak a beruházási alapokmánynak az elfogadását, mely szabad utat adott az Üllői út rég várt felújításához.

Mint ismert, az Üllői út Szarvas csárda tér és Béke tér közti, mintegy 2,8 kilométeres szakasza teljesen megújul az áprilisban kezdődő munkák során.

Lévai István Zoltán fideszes képviselő vezérszónokként támadta a beruházást. Egyrészt azt nehezményezte, hogy a heteken belül megkezdődő felújításból kimaradtak azok az elemek, amelyek parkolóépítéseket, kerékpárutat, közműcserét tartalmaztak. Hozzászólásában nem tette hozzá, hogy ezek az elemek a „faltól-falig” felújításra készült tervekben szerepeltek, amelyet a Fővárosi Önkormányzat valósított volna meg, ám a kormányzati elvonások és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kivéreztetése miatt végül a forráshiányért letett róla a Főváros.

A XVIII. kerület vezetése ezért egy szűkített volumenű, csak az útpálya, a villamosvonal és több helyen a víziközmű felújítására vonatkozó tervet fogadott el, és különített el rá keretet, a lehetőségeihez mérten.

Nem szabad elfelejteni, hogy a COVID járvány idején bevezetett kormányzati megszorítások, mindenféle kompenzáció nélkül évente 6 milliárd forintot vesznek ki a kerületiek zsebéből. Ez az összeg az évek során immár csaknem 20 milliárd mínuszt jelent.

A Fidesz képviselői – szinte szó szerint az aznap a jobboldali médiában összehangoltan megjelent sajtókampány mondatait idézve – az útpálya alatt futó 150 éves vízvezeték cseréjének hiányát kifogásolták. A helyzet azonban az, ahogyan erre a városvezetés fel is hívta Lévai István Zoltán figyelmét - hogy a vízvezeték nem az útpálya, hanem a járda alatt fut, és az 1970-es években fektették le.

A fideszes képviselő kritizálta Szaniszló Sándor polgármestert, mert szerintük a fővárosi közgyűlés tagjaként nem lobbizott elég hatékonyan az Üllői út felújításáért. Kőrös Péter emlékeztette a fideszes Lévai István Zoltánt, hogy 2010 és 2019 között kilenc évük volt arra, hogy megkezdjék a munkálatokat úgy, hogy ebből négy évig Ughy Attila és Kucsák László személyében két fővárosi képviselőjük és két országgyűlési képviselőjük is volt, miközben mind az ország, mind a főváros, mind a kerület a Fidesz vezetése alatt állt.

Mindez nem volt elég ahhoz, hogy Ughy és Lévai ideje alatt bármi történjék az Üllői úttal. Lévai elismerte, hogy kormányzásuk alatt valóban nem volt gazdája az útfelújításoknak, hiszen a kevés elvégzett csatornázási munkát Mészáros Lőrinc cégével, rossz minőségben végezték el. Ráadásul – noha Lévai most ugyanezért kritizálja az önkormányzatot – 600 millió saját forrást is rendeltek hozzá a kerület költségvetéséből.