Együtt az egészségért

Írta:  2014.09.15.
Egészségnapra várta a XVIII. kerületi lakosokat múlt szombaton a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház.
Egészségnapra várta a XVIII. kerületi lakosokat múlt szombaton a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Reggeltől délutánig bárki részt vehetett sebészeti, fül-orr-gégészeti, urológiai, méhnyakrák-, tüdő-, lúdtalp- és diabéteszszűrésen, légzésfunkciós vizsgálaton, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérésen, gyógytorna- és dietetikai tanácsadáson, továbbá segítséget kaphatott a dohányzásról való leszokásban. Az őszi egészségnap fővédnöke Ughy Attila polgármester volt.

– Szakrendeléseinkre azok jönnek, akiknél már kialakult valamiféle betegség, és a háziorvosuk beutalta őket. Az effajta szűrőnapok célja az, hogy megszólítsuk azokat az egészséges embereket, akik még nem kerültek be az ellátórendszerbe – világosított fel dr. Ralovich Zsolt főigazgató, majd kifejtette: – Öregedő társadalomban élünk, az életkor előrehaladtával mind több betegség alakul ki az emberben, ugyanakkor egyre kevesebben dolgoznak az egészségügyben, tehát növekvő beteglétszámot kell ellátni csökkenő szakembergárdával. Ezért is fontosak a szűrések, a felvilágosító programok.
A szűrések segítségével képesek felfedezni a szakemberek a betegségeket korai stádiumukban, amikor azok még kisebb beavatkozással gyógyíthatók. Egy évben kétszer, tavasszal és ősszel szerveznek szűrőnapot a Jahn Ferenc kórházban. Vajon mit mutatnak a számok, hányan keresik fel ilyenkor az intézményt?

– Öt-hatszáz vizsgálatot végzünk reggeltől kora délutánig – tájékoztatott a főigazgató.
– Egy ember nyilván nem csak egy vizsgálatra jön…
– Átlagosan kettőt-hármat vesznek igénybe.
A kínálat bőséges volt, akadt miből válogatni. Ahogy a szakember fogalmazott, leggyakrabban a népbetegségeket szűrik ki, vagyis a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a krónikus légzőszervi betegségeket.
Ughy Attilával a COPD-mérés standjánál lehetett találkozni. Adta magát a kérdés:
– Hogy szolgál a kedves egészsége?
– Köszönöm! Éppen most vizsgálták meg a légzésfunkciómat, és egészen jó lett az eredménye. Gyerekkorom óta asztmával élek – magyarázta a polgármester, hogy miért éppen légzésfunkciós vizsgálaton vett részt.

A szűrőnapokkal kapcsolatban Ughy Attila hangsúlyozta, hogy ilyen alkalmakkor egyetlen hétvégi délelőttön elvégeztetheti bárki a számára fontos vizsgálatokat.
– A mai nap költségeit a XVIII. kerületi önkormányzat fedezte, mint teszi ezt évek óta rendszeresen. Elsősorban olyan vizsgálatokat kérünk a kórháztól, amelyekre a saját rendelőintézetünkben nincsen lehetőség – mondta a polgármester.
A Dél-pesti Kórháznak nyújtott támogatás nem merül ki ebben, ugyanis az önkormányzat támogatásával éppen most vásárolnak egy új nagy teljesítményű altatógépet, így a már meglévővel együtt két komoly műtétet tudnak majd egy időben elvégezni. Az urológiai osztály felújításában szintén jelentős anyagi terhet vállalt magára Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, ezzel is javítva a kerületben élők egészségügyi ellátását.