Természet alapú megoldások a kerületben

2023.02.16.

 

Egy valóban idilli, kertvárosi környezetben élhetnénk, de ezért nekünk, lakosoknak is változtatnunk kell a szemléletünkön. Önkormányzatunk az „UPSURGE” nevű nemzetközi projekttel segít a megvalósításban.

Február 15-én a Tomory Lajos Múzeumban megtartott lakossági fórumon mutatták be a Horizon2020 UPSURGE projektet. Sok kerületi érdeklődőt vonzott az előadás, ahol olyan természetalapú megoldásokkal ismerkedhettünk meg, amelyekkel egyszerre több környezeti problémát is orvosolni lehet. Mindezt úgy, hogy közben a lakókörnyezetünk is megszépül.

Kerületünk sok részén okoznak problémát a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadékok. Ezek jelenleg főként gondot és bosszúságot okoznak az itt élőknek. Ha az esővizet megfelelő módon tudjuk kezelni, hasznosítani, akkor sikeresen léphetünk fel a csapadékkárokkal és villámárvizekkel szemben is.

Ezzel párhuzamosan tehetünk a klímaváltozás ellen, illetve kevesebb szállóport és tisztább levegőt lélegezhetünk be.   

Mivel lehet ezeket elérni?

Többek közt esőkertekkel, fásított szikkasztó árkokkal, kavicsgyepes parkolókkal. Az UPSURGE projekt részletesen bemutatja ezeknek a kialakítási helyszíneit, módját, illetve azokat a növényeket, amelyek alkalmasak erre. Ezek a növények biztosítják az esővizek „eltüntetését”, gyors párologtatásukkal hűtik a környezetüket, megkötik a szállóport…

Közterületeken és udvarokon egyaránt létre lehet hozni esőkerteket, ebben a projekt segítséget nyújt majd. Első körben három helyszínen valósítanak meg mintaprojekteket: fásított szikkasztót a Szálfa utcában, kavicsgyepes parkolót és esőkertet a Tomory múzeumnál. A továbbiakban 25 helyszínen alakítanak ki esőkerteket a kerületben a lakossági visszajelzések alapján. Amennyiben a lakosok a saját udvarukra is szeretnének hasonlókat telepíteni, az UPSURGE segítséget nyújthat ehhez.

További részleteket és hasznos információkat tudhattok meg a projektről a letölthető prezentációból: pdfUpsurge-Esőkertek_Fás_árkok.pdf