Voksolni, de hogyan?

Írta:  2014.09.01.
Közeledik az önkormányzati választások napja. Október 12-ig azonban számos dolgot kell elvégezniük a helyi választási irodáknak, hogy a törvényben rögzítetteknek megfelelően folyjék le a szavazás. Ebben az évben ráadásul jelentős változásokat szavazott meg az Országgyűlés. A minket, választópolgárokat érintő tudnivalókat vettük sorra dr. Hunyadkürti Szilviával, a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Hatósági Irodájának vezetőjével.
A Nemzeti Választási Rendszer két névjegyzéket tartalmaz: a központit és szavazókörit. Az előbbit a Nemzeti Választási Iroda, az utóbbit az önkormányzatok vezetik. A helyi választási iroda vezetője a területi egyéni választókerületek választópolgárainak augusztus 15-i száma alapján határozza meg azt, hogy az indulni szándékozó képviselőjelölteknek hány ajánlószelvényt kell összegyűjteniük. Egyéni választókerületi képviselőjelölt, a korábbi választásokhoz hasonlóan, az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka ajánl jelöltnek.

Ajánlószelvények

A jelöltek augusztus 18-tól igényelhettek ajánlóíveket, s azokat 25-től vehették kézhez. Aláírásokat szeptember 8-ig lehet gyűjteni, s még azon a napon, legkésőbb délután 4 óráig az íveket el kell juttatni a helyi választási irodába. Átvenni, illetve leadni az íveket egyaránt a polgármesteri hivatal Városház utcai épületében lehet. (Az ajánlóívek elvesztéséért pénzbírságot szab ki a helyi választási bizottság. Ennek összege egységesen 10 ezer forint.) Lényeges változás, hogy több jelöltet is támogathatunk, nem csupán egyet. Az önkormányzati ciklus időtartama szintén változott, az eddigi négy esztendőről ötre emelkedett.

Polgármesterjelöltek

A polgármesterjelöltekre ugyanazok a határidők vonatkoznak, mint a képviselőjelöltekre, azaz augusztus 25. és szeptember 8. között gyűjthetik az aláírásokat. A polgármesteri székért indulóknak 300 ajánlásra van szükségük. Legutóbb a százezres lakosú településeken négyszer ennyi támogatóra volt szükség az érvényes jelöléshez. Főpolgármester-jelöltséghez négy éve 27 ezer szignó kellett, most elegendő lesz 5000.
Átalakul a Fővárosi Közgyűlés is. A főpolgármester és a 23 kerületi polgármester mellett további 9 tagja lesz, akik a kompenzációs listáról kerülnek a testületbe.

Egy voksolás – 3 voks

Aláírásunkkal tehát egyéni önkormányzati képviselőjelöltet, polgármesterjelöltet, továbbá főpolgármester-jelöltet támogathatunk. Mivel a fővárosban vegyes választási rendszer működik, hat mandátumot lehet szerezni a kompenzációs listán.
A kerületben a polgármester és 14 egyéni körzetben megválasztott képviselő mellett 6 fő kerül be a kompenzációs listáról, amelyet a mandátumot nem nyert jelöltek szavazatai alapján osztanak ki. A testület létszáma így 21 fő lesz.
A helyhatósági választásokon (szemben az országgyűlési és az uniós voksolással) nem lehet átjelentkezni. Pontosabban, kerületi példát véve: aki június 23-ig tartózkodási helyet létesített itt, és október 10-én 16 óráig kéri a választási irodától, hogy a tartózkodási helye szerinti szavazókörben voksolhasson, az nem a lakóhelye, hanem Pestszentlőrinc-Pestszentimre jelöltjeire szavazhat.

A kompenzációs lista

A főváros kerületeiben egyéni képviselőjelölt az lehet, akit a választókerületi választópolgárok legalább 1 százaléka ajánl. Kompenzációs listája annak a jelölőszervezetnek lehet, amelyik a település egyéni választókerületeinek több mint felében állít jelöltet.