Értékes kincs a talpunk alatt

Írta:  2014.08.27.
A növekvő környezeti problémák és az energiafüggőség mérséklésének igénye megköveteli, hogy tiszta és megújuló energiaforrásokat fejlesszünk és használjunk.

A növekvő környezeti problémák és az energiafüggőség mérséklésének igénye megköveteli, hogy tiszta és megújuló energiaforrásokat fejlesszünk és használjunk. Jelentős elem lehet ebben a körben a geotermális energia intenzív használata. Az Európai Unió Geo-SEE programja bizonyítani szeretné, hogy a 150 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletű geotermális energiaforrások újszerű és fenntartható hasznosítása is lehetséges, különösen, ha további megújuló forrásokkal kombinálják a fűtés, a hűtés vagy az elektromos áram termelése érdekében.

Ez az úgynevezett hibrid felhasználás biztosítja, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű geotermális energiaforrásokat is hatékonyan használjuk fel, csökkentsük ezeknek a beruházásoknak az üzleti kockázatát és növeljük piaci vonzerejüket a magánbefektetők körében.
A Geo-SEE program akcióival és mintaprojektjeivel módszertant és stratégiai keretet hoz létre, ami segíti a geotermális energia irányába való elmozdulást az energiapiacon. A program eredményeként olyan elemzések készülnek, amelyek tájékoztatást, információt nyújtanak a döntéshozóknak az alacsony hőmérsékletű geotermális energia alkalmazásának előnyeiről.

Amikor nincs káros anyag

A geotermikus energia folyamatosan újratermelődik, így végtelen mennyiségű készlet áll a rendelkezésünkre. Ez az energiaforrás nem bocsát ki a környezetre káros anyagokat, ami kulcsfontosságú az egyre inkább fenyegető klímaváltozás hatásainak visszaszorításában. A Föld hőjének energiáját többféle módon hasznosítjuk. A legelterjedtebb alkalmazás az, amikor a 100 Celsius-fok alatti geotermikus folyadékot fűtésre, meleg víz előállítására használjuk. A 100 Celsius-fok fölötti víz, illetve gőz energiájának elektromos árammá alakítása egyelőre kevésbé elterjedt lehetőség.
 

A projektben 8 ország 16 szervezete vesz részt, köztük a XVIII. kerületi önkormányzat. A projektcsapat tagjai 3 fő szektort képviselnek: a helyi önkormányzatokat és energiahivatalokat, valamint a kutatóintézeteket, így az összes szempontot megfelelően tudják figyelembe venni. Együtt képesek megjeleníteni az érintettek érdekeit és véleményét, kompetens tudással és tapasztalattal rendelkeznek az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások terén. A projekt keretében átfogó információs adatbázis keletkezik a Délkelet-Európát érintő technológiai és energia-infrastruktúra tekintetében.
A XVIII. kerület kiválasztása mellett szólt, hogy megfelelő stratégiai és döntéshozatali kompetenciákkal rendelkezik ahhoz, hogy hatékony energiastratégiát tervezzen és valósítson meg. A kerület célja az, hogy – átfogó szabályozási keretrendszer birtokában – integratív módon kezelje az energia és a hulladék kérdését. A projekt keretében különös hangsúlyt kap a lakosság információkkal való ellátása, környezettudatosságának növelése.