A Jobbik kizárta soraiból Gönczöl Andrást

Írta:  2012.03.31.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Országos Elnöksége kötelezte Gönczöl Andrást - hivatkozván a Szent Koronára tett esküje megszegésére - az önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására, majd miután ezt nem történt meg, az elnökség kizárta őt a pártból. A politikus ugyanakkor független képviselőként kíván tovább működni.
Gönczöl András fellebbezett az országos elnökség döntésével szemben, mert – mint azt a Városképnek elmondta – egyetlen ellene felhozott alapszabályzati paragrafust nem sértett meg, nem követett el fegyelmi vétséget és nem indult ellene fegyelmi eljárás sem.
– Kizárásom okán független képviselőként fejezem be jobbikos „politikai karrieremet” –erősítette meg ebbéli elhatározását Gönczöl András. – Ne legyen senkinek sem kétsége, ugyanaz a régi vágású mozgalmi ember maradok függetlenként is, de sajnos úgy tűnik, hogy nem én, hanem a Jobbik változott a régi önmagához képest. – Én nem változtam, gondolataimban, érzéseimben ugyanaz vagyok, aki voltam. Számomra egyértelmű, hogy az idősebb, alapító tagokat módszeresen el akarják távolítani a pártból.
A magam ügyében egyértelművé fogom tenni, hogy én vagyok a legkevésbé hunyó a történetben. Van egy erős igazságérzetem, ami a politikában nem szerencsés, de ez van. Van egy mondás, miszerint ha valaki embernek megfelel, akkor minden másnak megfelel. Ha nem felel meg, akkor lehet akármilyen funkciója, mert az múlandó. Az emberség viszont nem.
A nemzeti radikális érzelmű önkormányzati képviselő szerint személyes ellenszenv áll a besározása mögött.
– Az önkormányzati testületi ülésen jelenlévő kerületi alapszervezeti tagok azt állították, hogy nem akarok velük együtt dolgozni, holott ez pont fordítva történt. Kialakult egy ellenem folyó döbbenetes gyűlölethadjárat. Tudom, hogy kitől indult – mondta a függetlenné vált képviselő.
Azt is elfelejtették közölni, hogy én már 2011. februárja óta nem vagyok az alapszervezet tagja. Miután elnöki tisztségemről erős nyomás hatására lemondattak, olyan légkört teremtettek, mely a kilépésre kényszerített, így váltam budapesti egyéni taggá. Ettől függetlenül nyárig sikerült együtt dolgoznunk - igaz ez az időszak sem volt zökkenőmentes - míg nem közölték a budapesti elnökséggel, hogy ők továbbiakban nem kívánnak velem együttműködni. Ezzel már előkészítették az elnökség részére a visszahívásomra írt kérelmüket. Akkor már világossá vált előttem, hogy képviselői mandátumomtól is meg szeretnének fosztani. Velem azóta minden kapcsolatot megszakítottak, működésükről mit sem tudok, rendezvényeikre sem kaptam meghívást, szórólapjaikon is csak magukat tüntetik fel, mint a választóink egyetlen és kizárólagos képviselőjét. Én azóta is egy magam, önállóan végzem munkámat az önkormányzatban. Meg vagyok győződve arról, hogy a Szent Koronára tett eskümet nem szegtem meg, a helyzet kialakulásáért nem engem terhel a legnagyobb felelősség, egyedül, kisebbségben maradtam. Ezért nem adtam vissza mandátumomat. Ami a legmeglepőbb, hogy mind a visszahívási, mind a kizárási folyamat a nyár óta a hátam mögött, tudtom és megkérdezésem, meghallgatásom nélkül zajlott le úgy a budapesti, mind az országos elnökség részéről.
Gönczöl András úgy véli, hogy a kerületben mindig az itt lakók érdekeit képviselte és ez ezután sem lesz másként.
– Elég csak figyelni, hogy mindenki úgy beszél-e, ahogyan él. Szomorúan tapasztalom, hogy a választások óta megnőtt a bemondásos hazafiak száma, akikről azt sem lehet tudni, ki kicsoda valójában.
Gönczöl András hozzátette, hogy további kerületi képviselői munkája során abban bízik, hogy azok az emberek, akik őt személyesen megismerték eddigi munkája alapján, nem hiszik el, amit róla terjesztenek.
Történetét blog formájában is közzétette, esetleg érdemes közelebbről is megismerni saját verzióját, véleményét a történtekkel kapcsolatban. www.gonczolandras.blogspot.com
– Másokkal együtt én is egy szebb jövő reménye mellet egy elviselhetőbb jelenért is dolgozunk.