BP18 Egyesített Óvoda

Írta:  BM 2020.05.20.

Kérdések és válaszok a megújulásról

 

Miért van erre szükség?

Az önkormányzat törvénysértő állapotot örökölt, a feladatellátást több helyen a jogszabályi előírásokkal szemben óvodapedagógus szakemberek helyett pedagógiai asszisztensek bevonásával oldották meg az elmúlt években. Az intézkedés ezt szünteti meg. A kerületben több mint 10 éve sikerrel és jól működik az Egyesített Bölcsődék intézménye. A mostani átalakítás ezt a sikeres gyakorlatot ülteti át az óvodákra. Fontos tudni, hogy Budapesten és számos nagyvárosban szintén jól vizsgázott az elmúlt években az egyesített intézményi hálózat. Ez egy kipróbált, jól bevált rendszer.

 

Mit jelent ez a megújulás?

A jelenlegi óvodák pedagógiai, szakmai programjának és arculatának megtartása mellett, valamint az intézményvezetői és munkavállalói kör megtartásával létrejön egy, az óvodák működését koordináló egységes intézmény, a BP18 Egyesített Óvoda.

 

Miért most kell ezt meglépni?

Minden évben május 31-éig van módja az önkormányzatoknak az intézményhálózat szerkezeti átalakítására. Ha most nem lép az önkormányzat, egy évvel tolódik és egy évvel tovább marad fenn a törvénysértő állapot.

 

Kiket érint a változás?

Kizárólag a szakmát. A BP18 Egyesített Óvoda létrejöttével az intézményvezetők számos adminisztratív, jogi, munkaügyi, gazdálkodási feladat alól szabadulnak fel. Az intézmények gazdálkodását, a munkaszervezést annyiban érinti a megújulás, hogy az óvodavezetők rendszeres segítséget kapnak a BP18 Egyesített Óvoda szakembereitől a feladatok szakszerű, hatékony az intézmények fejlődését támogató ellátásához.

 

Elveszítjük az óvónéninket?

A hírekkel ellentétben a megújulás nem jelenti az intézmények között a pedagógusok „átmozgatását”. Az esetleges munkaerőszervezési lépések fokozatosan, kifutó rendszerben, több éves időtávlatban valósulnak meg.

 

Mennyiben érinti ez a gyerekeket, családokat?

Semennyire. A gyermek, a családok ugyanabba az intézménybe, ugyanazokhoz a csoporttársakhoz és óvónénikhez, dadusokhoz mennek vissza szeptemberben (vagy a járványveszély elmúltával), mint akikhez eddig is jártak.

 

Összevonják az óvodákat?

Valamennyi óvoda a jelenlegi pedagógiai programjával, az intézmények egyénileg kialakított arculatával működik tovább. Nem zárunk be és nem vonunk össze intézményeket. Feladatokat csoportosítunk át annak érdekében, hogy az óvodák vezetői, helyben több időt fordíthassanak a szakmai feladatokra, az eddigi adminisztratív, bürokratikus kötelezettségeik helyett.

 

Kevesebb feladat, több pénz az óvónőknek

A megújítás arra is lehetőséget teremt, hogy óvodapedagógusainkat az eddigieknél jobban megbecsüljük. A törvényi maximumra emeljük a pótlékokat és bevezetjük a hűségpénzt is. Ezzel nemhogy kevesebb, de több pénz jut gyermekeinket nevelő szakembereknek.