A nyári élményekből sosem elég

Írta:  2015.07.10.
Egész nyáron a gyerekeké a Bókay-kert, ahol az önkormányzat napközis táborának turnusaiban számos kitűnő programon vehetnek részt az általános iskolások.
Egész nyáron a gyerekeké a Bókay-kert, ahol az önkormányzat napközis táborának turnusaiban számos kitűnő programon vehetnek részt az általános iskolások. A táborozást harmadik éve irányítja a Csibész Családvédelmi Központ, aminek a kerületi gyermekvédelem szempontjából is pozitív hozadéka van.

Amint azt Madarassy Judit, a családvédelmi központ vezetője elmondta, azoknak az általános iskolásoknak, akiket gyermekvédelmi szempontból tanév közben is kiemelt figyelemmel kísérnek, a 90 százaléka ott van a napközis táborban. Az intézményvezető kiemelte: azzal, hogy a Csibész lett három évvel ezelőtt a tábor háttérintézménye, emelkedett a kerületi gyermekvédelmi ellátás színvonala.

A nyár a gyerekeké

A napközis tábor első turnusa június 22-én indult a Bókay-kertben. Kuba Gábor táborvezető szerint a fővárosi táborhelyeket tekintve a XVIII. kerület különleges helyzetben van.
– A Bókay-kert kitűnő infrastrukturális hátteret biztosít. A kertet már a második világháború után a gyerekek számára ajánlotta fel a Bókay család. A parknak azóta is elsődleges feladata a gyermekek kiszolgálása, még akkor is, ha időközben nyílt közparkká vált. A nyár azonban továbbra is elsősorban a gyerekekről szól itt.

A kicsikre is ügyelnek

Minden hétfőn 20 fő körüli rajokba osztják a gyerekeket, a csoportok kialakításakor figyelembe véve az életkort.

– Van olyan raj is, amelyikben az óvodából elballagott, leendő első osztályosok vannak. Ez a szülőknek is kényelmes, hiszen az ebbe a korcsoportba tartozó gyerekek nyári elhelyezése okoz leginkább gondot a családoknak, mivel még nem iskolások, tehát például iskolai tábor nem jöhet szóba. Nálunk óvodapedagógusok foglalkoznak velük, maximálisan alkalmazkodva az ilyen korú gyerekek napirendjéhez – hangsúlyozta Kuba Gábor.

Izgalmas kirándulások

A napközis táborban rendkívül színes programkínálat szolgálja a nyár élményekkel teli eltöltését. Rendszeresek a buszkirándulások, az úti célok között szerepel a jászberényi állatkert, a vácrátóti arborétum, a veresegyházi medvepark és Székesfehérvár is.

Tudnivalók a napközis táborról

A gyerekek hétfőtől péntekig 8 és 16.30 óra között vannak a táborban. Egy gyermek több turnusban is részt vehet. A tábor díja naponta 452 forint, s a tanév során kapott kedvezmények a táborban is érvényesek.
Hátralévő turnusok: július 20–24. és 27–31., augusztus 3–8., 10–14. és 17–19.
Befizetni a soron következő egy vagy két turnusra szerdánként 10 és 18 óra között a Bókay-kertben, hétfőn és kedden 10–15 óra között pedig a Csibész Családvédelmi Központban (Kondor Béla sétány 11.) lehet.

– A Fővárosi Nagycirkusszal megállapodtunk egy rendkívül kedvezményes jegyárban, így cirkuszi előadásokra is megyünk. Több turnusban is lesz hajókirándulás, amely egyben városnézés is. Sok gyerek velünk utazik először hajón, és Budapestet is így fedezi fel – tette hozzá a táborvezető. – A külső programokon kívül a táborban a különféle szakrajok, többek között a kézműves, az úszó-, a labdarúgó-, a vívó-, a mazsorett- vagy éppen a zumbaraj foglalkozásain lehet részt venni, de eljárunk a Múzeumsarok programjaira is. A kerületi rendőrkapitányság munkatársai bűnmegelőzési előadásokat tartanak, és rendszeres vendégünk Moha bácsi a gyermekműsorával.

A kilenc hét során tehát rengeteg élményt lehet gyűjteni, és már hagyomány, hogy a napközis táborban huzamosabb időt eltöltő gyerekek közül sokan még egy hetet nyaralhatnak Balatonakalin is. Idén augusztus 24–31. között lesz a balatoni táborozás, amelyen várhatóan mintegy 50 gyerek vehet részt.