Lőrincről Olaszországba?

Írta:  K.Gy. 2020.02.04.

Külföldre hívják Számadó Máté gyorsasági motoros versenyzőt.

 

Gyorsasági motorsportban az olasz bajnokság a legerősebbek között van. Innen kapott ajánlatot Számadó Máté, aki a 2019-es esztendőt Európa-kupa-győzelemmel zárta. A Gloriett iskola tanulója tehát nemzetközi porondra léphet.

Számadó Máté 01.28 Zilah KJ 04

Egy sikeres karrier elindulásához elég, ha valaki kiváló versenyzőket néz a tévében? Úgy tűnik, olykor igen. Számadó Máté mindössze hétéves volt, amikor érezte: beleszeretett a sportágba.
– Apával együtt néztem a tévében a versenyeket már hároméves koromtól. Apa soha nem motorozott, de nagyon szerette nézni a versenyeket, és vele én is – árulta el a fiú. – Hétéves koromban találkozhattam először Talmácsi Gáborral és csapatával, akkor PV-n ki is próbálhattam a motorozást, és teljesen magával ragadott.

Sikeres 2019

A motorsport élvezetes és látványos, ugyanakkor roppant költségigényes. Máté, aki a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola 8. osztályos tanulója, vagyis mindössze 14 éves, máris komoly sikerekkel dicsekedhet: magyar bajnok, 2019-ben az Alpok-Adria Bajnokságon SSP 300-as osztályban Európa-kupát nyert, ráadásul tavaly a Magyar Motorsport Szövetség döntése alapján Az év utánpótlás-versenyzője is lett. Tehetségben nincs hiány, a kérdés az, hogyan lehet mindezt anyagilag bírni.
– A szüleim örömmel támogatnak, de a motorsport valóban nagyon költséges, egy bizonyos szint fölött már nem lehet a családi kasszából finanszírozni – magyarázta Máté. – Szeretnék a profi világig eljutni, ahol ez a sok munka és anyagi áldozat megtérülhet.

A harmadik legnagyobb

Addig persze fel kell mászni néhány lépcsőfokon. A legközelebbi terv: kijutni a világbajnoki mezőnybe. De hogyan lehetséges ez, ha az embernek ugyancsak tehetséges, ráadásul tehetős versenytársakkal kell összemérnie az erejét?
– Olaszországból kaptam ajánlatokat. Mindhárom komoly, de a legerősebb a Kawasakié. Ha ennél a klubnál versenyezhetnék, akkor a Superbike-bajnokságba kerülnék, ami a MotoGP után a legfontosabb bajnokság. Ez nagyon komoly lehetőséget jelentene számomra.
Mindez persze attól függ, lesz-e elég pénz.
– Máténak nem az a dolga, hogy az anyagiakkal foglalkozzon, és nem is szeretnénk, ha ez elvonná a figyelmét a versenyzésről – mondta Számadó József, a versenyző édesapja. – Megtesszük, amit tudunk, támogatók után is kutatunk, és reméljük, hogy megtaláljuk a megfelelő forrásokat. Talán nem kivagyiság, ha megemlítem, hogy Máté Európa-kupa-győzelme ebben a sportágban minden idők harmadik legnagyobb magyar sikere. Szerintünk érdemes küzdeni azért, hogy lehetősége legyen hasonlókra.