Indul a TeSzedd!

Írta:  2015.05.12.
A TeSzedd! szemétszedési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítást” végeznek az önkéntesek május 15–17. között. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén május 15-én két helyszínen dolgoznak majd a szorgos kezek.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre csaknem 40 négyzetkilométeren helyezkedik el, amelynek igen jelentős része zöldterület, ezért is laknak itt szívesen az emberek. Ám ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, szívesen sétáljunk a kerületben, az kell, hogy a közterületek, az erdős részek ne legyenek szemetesek, a lakótársaink ne szabaduljanak meg illegálisan a háztartásukban fölöslegessé vált dolgoktól, építési törmeléktől, zöldhulladéktól.

Sikeres program

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága ötödik alkalommal szervezi meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából. Ennek keretében hazánk idén is csatlakozik a Let’s Clean Up Europe!” (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez.

Mit lehet gyűjteni?

A TeSzedd! akció keretében az építési-bontási törmeléken, veszélyes hulladékon és zöldhulladékon kívül bármi gyűjthető, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és szállítható a zsákokban. Mielőtt az önkéntesek elkezdik a szemétszedést, a helyi koordinátor rövid tájékoztatót tart a biztonsági előírásokról, arról, hogy mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben.
 

Az elmúlt években a TeSzedd! program Magyarország legnagyobb, legnépszerűbb önkéntes mozgalmává nőtte ki magát, olyannyira, hogy egy héttel az eredetileg meghirdetett határidő lejárta előtt a szervezőknek korlátozniuk kellett a regisztráció lehetőségét. Már csak a meglévő találkozási pontokhoz lehet csatlakozni egyénileg vagy csoportosan a www.teszedd.hu weboldalon, új találkozási pontok létrehozására nincs lehetőség.

Eszköz lesz elég

Az akció minél zökkenőmentesebb lebonyolításához a szervezők biztosítják a logisztikai hátteret, valamennyi helyi koordinátorhoz megfelelő mennyiségben juttatják el a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket (zsákot, védőkesztyűt, kötözőt), valamint megszervezik, hogy az összegyűjtött és halomba rakott szemeteszsákokat mindenhonnan elszállítsák az azzal megbízott hulladékgazdálkodási közszolgáltatók.



Csúcseredmény


Dömötör István alpolgármester elmondta, hogy az előzetes regisztráció alapján rekordszámú kerületi lakos csatlakozik a TeSzedd! mozgalomhoz. A megadott területek takarítására több csoport is jelentkezett, de ezt a kellemesnek mondható gondot igyekeznek koordinációval megoldani, hogy minél hatékonyabb legyen a munka.

Aki tud, jöjjön!


– Arra biztatok mindenkit, hogy ha kedvet érez hozzá, vegyen részt a szemétszedési akcióban – mondta az alpolgármester. – Szerencsére a környezetünk a tizenöt évvel ezelőtti állapothoz képest sokat javult, de még mindig vannak, akik erdőbe, közterületre viszik a szemetet, zöldhulladékot. Pedig ez utóbbit komposztálhatnák, vagy az önkormányzat ügyfélszolgálati irodájában beszerezhető hulladékzsákba tehetnék, és legálisan elszállíttathatnák.

A park nem szemétdomb!


Az alpolgármester bosszantó példaként említette, hogy a Martinovics teret rendszeresen elcsúfítja a szeméthalom. Az önkormányzat időről időre elszállítja a hulladékot, kirakott tiltótáblát, de semmi foganatja.

Találkozási helyek és időpontok

1. A HungaroControl csatlakozási pontja az Igló utca 33. előtt lesz. Aki erre a találkozási pontra regisztrált, azt május 15-én (pénteken), 9 órakor várják a szervezők.
2. A XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal munkatársai a Közdűlő utcai erdő bejáratánál ugyancsak május 15-én 9 órakor várják az önkénteseket.
 

– Nem értem, hogy egyesek mit gondolnak, amikor a játszótéren, a pihenőparkban teszik le a hulladékot – mondta felháborodottan. – Nagyon remélem, hogy előbb-utóbb tetten érjük az ilyen embereket, mert figyelőszolgálatot állítottunk a környékre. És most üzenem azoknak, akiket ez érint, hogy példás büntetésre számíthatnak!

A kerületi akció

– Az idén a HungaroControl Zrt., az ICI Zrt., a Meteo Klinika, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal munkatársai is részt vesznek a szemétgyűjtésben – tájékoztatott Forgács Edit, az önkormányzat környezetvédelmi csoportjának ügyintézője. – A polgármesteri hivatal természetesen ez idő alatt is zavartalanul működik.
Az ügyintéző nyílt találkozási pontként jelölte meg a Közdűlő utcai erdő bejáratát, amelyhez azok is odamehetnek, akik nem regisztráltak a www.teszedd.hu weboldalon. A kerületi akcióról információ kérhető Forgács Edittől telefonon vagy e-mailben: 296-1300/1342, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..