Közbiztonság, csapadékvíz-elvezetés, fejlesztés

Írta:  2015.05.12.
Lakossági fórumot tartott Galgóczy Zoltán, a 10. sz. választókörzet önkormányzati képviselője, alpolgármester május 4-én a Brassó Utcai Általános Iskolában.
Zsúfolásig megtelt a Brassó iskola ebédlője, sőt, a folyosón is sokan álltak. A fórum témái a következők voltak: a közbiztonság helyzete, a Flór Ferenc utcai útépítés és csapadékvíz-elevezetés, valamint a fejlesztési tervek 2019-ig, a Szent Imre-kertvárosban.

Közbiztonság

A közbiztonsággal kapcsolatban elhangzott, hogy áprilisban egy általános iskolából hazafelé tartó fiút, majd egy lányt szólított meg egy ismeretlen férfi azzal, hogy ingyen hazaviszi őket, de a diákok ezt visszautasították, így a férfi elhajtott. A közösségi portálokon azonban elterjedt, hogy a diákokat támadás érte, és az autóba akarták ráncigálni őket. Megértve a gyerekek, a szüleik és a tanáraik aggodalmát, Budapest rendőrfőkapitánya megerősítette a rendőri jelenlétet az iskolák környékén.
Balázs Zoltán százados, a kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának a vezetője elmondta, hogy a fokozott rendőri járőrszolgálatba bekapcsolódtak a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, a kerületi közterület-felügyelet munkatársai és a polgárőrcsoportok is.

Potyondi István alezredes, a kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának a vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt öt év első három hónapját összevetve az látszik, hogy fokozottan csökkent a kerületben a bűnelkövetések száma. Az alezredes beszámolt több sikeres rendőrségi akcióról is.

Csapadékvíz-elvezetés

A fórum a Flór Ferenc utcaiak útépítéssel kapcsolatos aggályaival és a Szent Imre-kertváros családi házas környékén lakók csapadékvíz-elvezetésének a gondjaival folytatódott.
Galgóczy Zoltán elmondta: a tavaly nyári esőzések is bebizonyították, hogy kerület egyik legkritikusabb pontja a Tarkő és a Kétújfalu, valamint a Nagyenyed és a Kétújfalu utca kereszteződése. Ennek megoldására a csapadékvíz-elvezetési munkacsoport irányításával elkészültek a kiviteli tervek, amelyekhez szakmailag kapcsolódik az útpálya szilárdburkolattal való ellátása is.
A képviselő beszámolt arról is, hogy többen kérték: kapjon szilárd útburkolatot a Flór Ferenc utca, amely ma még földút, mert száraz időben a por beszáll a lakásokba, esőben pedig nagy a sár.
Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy mindkét beruházás több mint 100 millió forintba kerül, ezért azokat az önkormányzat saját forrásból nem tudja megvalósítani. Ezért célszerű a terveket előre elkészíteni, hogy „startra készen” várják a pályázati lehetőséget. Hangsúlyozta, hogy a tervek szerint a Flór Ferenc utcában továbbra sem lenne átmenő forgalom, tehát megmaradna a sétálóutca-jelleg, s emellett kerékpárutat alakítanának ki, ha az ott élők egyetértenek vele. Az útpálya burkolata a kivitelezési munkák pályáztatásának megkezdése előtt módosítható akár kiselemes térburkolatra is.
A fórum résztvevői közül nem egy, azt kérte: az önkormányzat adja írásba, hogy nem kíván kétsávos autóutat létesíteni a Flór Ferenc utcában, és nem nyitja meg az utat a Királyhágó út felé. Galgóczy Zoltán ígéretet tett arra, ha kérik, akkor ezt minden érintett írásban megkapja, ahogyan az a Zöldsorompó Egyesület elnöke esetében meg is történt.

Településfejlesztés

A harmadik napirendi pont a Szent Imre-kertváros fejlesztéséről szólt. Galgóczy Zoltán beszámolt arról, hogy megépült a parkoló a Pestszentlőrinci Csemete Óvoda Nagyenyed utca felőli oldalán, továbbá. hogy KEOP-pályázat segítségével hamarosan befejeződik a Brassó Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítése, majd kitért a további fejlesztési tervekre.

– Az önkormányzat saját forrásból az idei költségvetésből nem tudja megvalósítani a csapadékvíz-elvezetést, azonban a jövő évi költségvetésbe szeretné beépíteni a beruházás részbeni vagy teljes költségét – mondta. – Lobbizom azért, hogy a beruházás 2019-igmegvalósuljon, mert ezt ígértem a választóimnak. Emellett a településrészen hiányzó járdák építését és a rossz állapotú járdák felújítását is kiemelt feladatnak tekintem. A Szent Imre-kertvárosban hét és fél kilométernyi járdát kell felújítani, amelyből egyet még erre az évre betervezett az önkormányzat, és minden évben legalább ugyanennyit szeretne megvalósítani. Továbbá fontos cél egy játszótér megépítése a Herrich Károly téren, hiszen sok fiatal kisgyermekes család él a környéken.
Lévai István Zoltán a településfejlesztéssel kapcsolatban elhangzottakhoz hozzátette, hogy az idén két szabadtéri fitneszsporteszközt telepítenek a kerületben, amelyet nyolcéves kortól lehet használni. Az önkormányzat az anyagi forrásaitól függően minden évben szeretne további sporteszközöket telepíteni a kerületben, így Szent-Imre kertvárosban is. A mindennapos testnevelés jegyében kitűzött cél, hogy 2019-ben minden iskolában és óvodában legyen műfüves focipálya, amint tervezik azt a Pestszentlőrinci Csemete Óvodában is.