Ki a szabadba!

Írta:  2015.04.22.
Igazi parkerdőt álmodik az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. a Halmierdő egy részére tornapályákkal, pihenőhelyekkel, sétányokkal. A lehetőségekről az április 16-i bejáráson a helyszínen tárgyaltak az érintettek.

Zöld kerület a miénk, tele még kiaknázatlan lehetőségekkel – derült ki az elmúlt években a képviselő-testület ülésein folyó közéleti diskurzusokból. Az önkormányzat számos lépést tett már a lehetőségek megragadására. Csak néhány példa: sorra újítják meg a zöldfelületeket, elsősorban a közparkokat, a Lakatos-lakótelepen közösségi kertet alakítottak ki, s új parkot is létesítettek, megtisztították a Büdi-tó környékét, és igazi pihenőhelyet alakítottak ott ki, egyre több funkciót kap a Bókay-kert, és még sorolhatnánk. Most a Halmierdő kicsinosításán gondolkodnak az illetékesek.

Sport, szabadidő


Dömötör István alpolgármester nemrég képviselő-testületi ülésen jelezte, hogy tárgyalásokat folytat a Halmierdő kezelőjével, a Pilisi Parkerdő Zrt-vel az erdőrészek hasznosításáról. Egyes területek már eddig is erdei pihenőként szolgáltak. Ilyen a Sas utcai játszótér, ahol a környéken lakók, sőt civil és társadalmi szervezetek is szívesen rendeznek bográcsozást vagy éppen sportversenyeket. A környék azonban ennél is többet ígér.

A konkrét lehetőségekről az április 16-i bejáráson próbáltak egyeztetni az önkormányzat és az erdészet képviselői.
– Szeretnénk, ha a Halmierdő belterületi része igazi parkerdővé válna. A környék alkalmas arra, hogy kirándulóutakat, erdei tornapályákat vagy más olyan, a környezetbe illő létesítményeket alakítsunk ki, amelyek a környékbeliek pihenését, szórakozását, közösségi életét szolgálják – fogalmazott Dömötör István a helyszínen. – Ehhez azonban egyeztetnünk kell a kezelővel. Fontos tudni például azt, hogy mely részeket termelik ki a közeljövőben, és milyen módon szabadulnak fel még lakossági célra hasznosítható területek.

Az alpolgármester azt is elmondta: szeretnék, ha a Halmierdő mielőbb valódi parkerdővé válna. A közösen eltervezett átalakításokat és az új létesítmények karbantartását a tulajdonos végzi majd, az önkormányzat pedig a maga eszközeivel támogatja a munkálatokat.

Lobbi a sikerért

A bejáráson részt vett Kucsák László országgyűlési képviselő is.
– A kerület országgyűlési képviselőjeként támogatom a kezdeményezést. Az én feladatom az lesz, hogy a kialakuló konkrét tervek ismeretében, ha szükséges, megpróbáljak kormányzati támogatást szerezni a projekthez vagy egyes részleteihez, hiszen Budapest egésze szempontjából is fontos, hogy a rendelkezésre álló zöldfelületek a lakosság előtt is megnyíljanak. A pesti oldal nem bővelkedik ilyen területekben, ezért is kiemelkedő a XVIII. kerület szerepe: a Halmierdő a pesti családi programok nagy részének központi színterévé nőheti ki magát – ecsetelte a jövőt a képviselő.