Budapest Airport: rekordnyereséggel zárhatja az évet a cég

Írta:  H.L.Z. 2019.11.22.

 

13 új úticél, és járatsűrítések a téli menetrendben

bud

2019-es adatok ugyan érthetően még nem állnak rendelkezésre, de az előző évek növekedési üteméből megjósolható: az idei évben újabb rekordot dönt a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető cég. A növekedés egyik motorja a fapados légitársaságok, elsősorban a Wizz Air járatszámainak bővülése.

A Budapest Airport már 2017-ben is jelentős, csaknem kétszeres eredménynövekedést ért el az előző évhez képest. Ez a tendencia azóta is töretlen. A 2017-es 123 milliárd forintos eredmény 2018-ra két és félszeresével növekedett. Még szembe tűnőbb a különbség, ha a 2016-os adatokhoz hasonlítjuk, ahol azt látjuk, hogy két év alatt ötször annyi pénz folyt be a céghez.

A BA bevételei elsősorban a légitársaságoktól származnak: 100 forintból 75-öt ebből a forrásból – ezen belül is a belföldi fapados légitársaságoktól, vélhetően elsősorban a Wizz Airtől – szed be a cég, amelynek tulajdonosai a 2018-as eredmény után csaknem 25 milliárd (25 ezer millió) forint osztalékot vettek ki a vállalatból.

UTASONKÉNT 3000 FORINT TISZTA HASZON       

A budapesti reptéren több mint 3000 forint jut egy utasra az üzemi eredményből, az osztrák fővárosban alig 2500, a cseh fővárosban pedig kevesebb mint 2000. Minden utason 3 ezer forintot keres tisztán a budapesti reptér, és ezzel a bécsit is előzi.

Átlagosan 33 eurót kérnek minden egyes utas után, tehát közel 10 ezer forintba kerül, hogy megnézik az okmányainkat, átvizsgálják a csomagjainkat és van hol leülni kultúrált körülmények között. Igaz ebben már a kereskedelmi bevételek is benne vannak (repülőterek egyben plázák is).

Összes három különböző célra, 3,9 milliárd forintnyi uniós támogatást is kapott a Budapest Airport. Az elmúlt 11 évben terminálfelújításra, határellenőrzés fejlesztésére és a SkyCourt építésére, valamint a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére kapott a cég pént az uniós kasszából. Ez utóbbi azért érdekes, mert a légiközlekedés CO2-kibocsátása egy kilométerre vetítve 20-30-szor nagyobb, mint a vasúti, vagy a közúti közlekedésé.

TOVÁBB NÖVEKEDNEK – KÍNAI-BARÁT TERVEK

Az eddigi és a várható eredmények tükrében nem csoda, ha a Budapest Airport a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér további bővítését tervezi. Egy október eleji bejelentésük szerint a forgalomnövekedés az idén sem állt meg, várhatóan csaknem 17 millió utassal zárja az évet a reptér, a Budapest Airport pedig a növekedés üteme és a soha nem látott mennyiségű új járat miatt vadonatúj terminál építését is tervezi. Az új utasforgalmi épület várhatóan 2025-ben készül el.

A kínai utasok növekvő számára reagálva a Budapest Airport kínai-barát reptérré kíván válni, ennek részeként kerültek kihelyezésre az ivókutak, lesz meleg- és forróvíz vételi lehetőség, a duty free üzletekben megjelentek a kínai fizetési módok, a terminálokban pedig a kínai tájékoztató feliratok -hangzott el az október 10-én tartott szakmai találkozón.