Kerületi fellépők a nemzeti ünnepen

Írta:  T.L. 2019.11.14.

Lengyel Függetlenségi Nap tánccal, zenével.

Igen színvonalas és nívós műsorral ünnepelték meg november 10-én a Lengyel Függetlenségi Napot Budapesten, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat Akadémia utcai székházában. Az ünnepi eseményen kerületi lengyel néptáncosok is szórakoztatták a közönséget.

P1540154

CIMG3442 1

A patinás épület színházterme ezen az esős vasárnap délután megtelt ünneplőkkel, zenészekkel és táncosokkal. A programot futóverseny előzte meg, sokan lengyel zászlókkal a kezükben futottak a főváros utcáin, hogy a „célállomáson” zene mellett megpihenjenek. A baráti ország himnusza után Balogh Katarzyna, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és az ünnepi műsor egyik szervezője köszöntötte a megjelenteket, köztük Marcin Sokolowskit, a lengyel nagykövetség konzuli osztályának vezetőjét. A beszédekből megtudtuk, hogy1918. november 5-én Lublinban megalakult az új Lengyel Köztársaság első kormánya, élén az Osztrák-Magyar Monarchia lengyel szociáldemokratáinak vezetőjével, Ignacy Daszyńskival, a kormányban képviseltették magukat a Kongresszusi Királyság szocialistái és a különböző parasztpártok is. November 11-én a lengyel légiósok és a lelkes diákok Piłsudski irányításával lefegyverezték a Varsó területén maradt német helyőrséget, amelyet aztán később elengedtek. A történeti emlékezet ez utóbbi dátumot, az idegen csapatok fővárosból való távozását tartja a Második Lengyel Köztársaság szimbolikus kezdetének. Ez lett a Nemzeti Függetlenség ünnepe, illetve napja.

Ezután, a másfél évtizede alakult pestszentlőrinci-pestszentimrei gyökerű Polonez Néptáncegyüttes fergeteges tánccal ragadtatta többször is tapsra a publikumot. Az együttes jó munkát végzett a kezdetektől, hiszen már a megalakulást követő néhány hónap alatt országos, egy-két évvel később pedig, nemzetközi hírnévre tett szert a különböző nemzetközi fesztiválokon, versenyeken elért eredményeiknek, díjaknak köszönhetően. A kerületi önkormányzat támogatásának köszönhetően a tagjaik közül hárman, Lengyelországban szerezték meg két éves nyári egyetemen a néptánc koreográfus felsőfokú szakképesítést, így néhány éve létrehozhattak egy ifjúsági tánccsoportot is, tehát az utánpótlás biztosított.
A legnagyobb lengyel nemzeti ünnep műsorát a Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar, szintén színvonalas koncertje, zárta.