Színesítették a játszóeszközöket és a padokat

Írta:  B.Z. 2019.10.13.

Önkéntesek dolgoztak a Lakatos és a Havanna lakótelepen.

A történelmi egyházak szervezésében a XVIII. kerületben a Gölle utcai játszótéren és a Kondor Béla sétányon dolgoztak az október 11-13-i hétvégén önkéntes fiatalok a környezet szépítése érdekében.

72 1

72 2

72 3

A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű akció egy olyan háromnapos önkéntes ifjúsági akció, amelynek során ki-ki megmutathatja, mire képes. Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek.


Egyházak szervezésében


A 72 óra kompromisszum nélkül szociális önkéntes akciót hazánkban a három történelmi keresztény egyház szervezi. Úgy hirdetik magukat, hogy exkluzív kalandtúra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében.
Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítását, erdőtakarítást, szociális segítségnyújtást, kulturális műsorok szervezését különböző közösségeknek, fogyatékkal élőknek, időseknek és másoknak.


Színesebbet akartak


Pestszentlőrinc-Pestszentimrén idén két helyszínen találkoztunk október 12-én az akció résztvevőivel. Az egyik helyszín a Lakatos lakótelepen, a Gölle utcai játszótér volt, ahol a szervező Ricsóka-Müller Gyöngyi és Vargáné Gedei Anikó volt.
Ricsóka-Müller Gyöngyitől megtudtuk, hogy a 72 óra kompromisszum nélkül akcióban a XVIII. kerület évről évre részt vesz egy-egy helyszín megszépítésével. A szervező elmondta, hogy azért esett a választás most a Gölle utcai játszótérre, mert úgy látták, hogy az ottani kombinált játszóeszköz ugyan jó élményt nyújt a gyerekeknek, csak éppen az egyszínű barnasága túlzottan komor. Ezért döntöttek a színvilág megváltoztatása mellett.
Ricsóka-Müller Gyöngyi hozzátette: vállalkoztak arra, hogy az akció idején kékkel, zölddel, sárgával és pirossal felélénkítik a játszóeszköz hangulatvilágát. Mindehhez a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjai csatlakoztak és még néhány önkéntes, így összesen mintegy huszan dolgoztak a Lakatos lakótelep játszóterén. A szervező hangsúlyozta, hogy a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. mindig szívesen csatlakozik hasonló városszépítő akciókhoz, mint amilyen például az önkéntes kertészkedés is, vagy amilyen az erdőkben és környékükön a szemétszedési akció szokott lenni.


Fiatalok részvételével


Vargáné Gedei Anikó elmondta, hogy a festéket és a szerszámokat a Városgazda Zrt. adja az akcióban résztvevők számára immár nyolcadik esztendeje. A közösségépítő feladatokhoz alkalmas helyszíneket is ők szokták megadni az országos jelentkezés alkalmával, majd ezekhez a munkákhoz csatlakoznak önkéntesen a fiatalok.
A közösség számára hasznos tevékenységek között általában egy-egy játszótér eszközeit, vagy közintézmény kerítését festik le, olyan munkákat tűznek ki célul, amihez nem kell különösebben nagy szakértelem, így a fiatalok is részt tudnak venni bennük. Arra pedig különös hangsúlyt fektetnek, hogy amit lekennek, az színes és érdekes legyen.
A jelek szerint a környékbeliek örültek a Lakatos lakótelepen a fiatalok szépítő tevékenységének, mert reggel, amikor hozzáláttak a munkához, az egyik épület lakója, egy néni köszönetképpen keksszel és cukorkával kínálta a diákokat, hogy jobban menjen a munka.


Padokat festettek


A másik XVIII. kerületi helyszínen, a Kondor Béla sétány Margó Tivadar utca felé eső részén egy újabb, mintegy tíz fős önkéntes csapat az ugyancsak megkopott színű padokat festette át Havasi Zoltán képviselő és Kiss Róbert irányításával.
Havasi Zoltántól megtudtuk, hogy az akció keretében ők a Havanna lakótelepen, a Kondor Béla sétány egy részén a padok festését vállalták önkéntesek részvételével. A képviselő elmondta, hogy minden évben részt vesznek a 72 óra kompromisszum nélkül akcióban, amelynek keretében a Havanna lakótelepen korábban az óvodák kerítéseit festették le önkéntesek segítségével.


Nagy dolgokra képesek


A „72 óra” célja az, hogy a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt meghívja, hogy ezen a hétvégén tegyék szabaddá magukat arra, hogy segítsenek ott, ahol szükség van rájuk és munkájukra. A cél: felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére.
További cél, hogy a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak nagyszerű érzés, és nagy ajándék. A kezdeményezés Németországból indult, és 2000 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. 2010-ben Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina Szlovénia és Magyarország összefogva valósította meg a projektet. Nemzetközi akciót kétévente szerveznek. 2011-ben csak Magyarországon volt „72 óra”, 2012-ben Magyarország mellett Ausztria, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Csehország is megvalósítja a programot az őszi hétvégék valamelyikén.
A háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor még csak a szombathelyi és a győri katolikus egyházmegyében, 2007 márciusában szervezték meg először ökumenikusan, országos szinten. 2008-tól ősszel tartják az akciót, mindig október második hétvégéjén.