Példaképek egykor és ma

Írta:  2015.03.13.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó rendezvények március 13-án délelőtt a Kossuth téren kezdődtek, majd a Rózsa Művelődési Házban folytatódtak, ahol gálaműsor keretében adták át az önkormányzat kitüntetéseit.
Már hagyomány a kerületben, hogy Pestszentlőrincen és Pestszentimrén is az önkormányzat, a társadalmi és a civil szervezetek képviselői az itt élő polgárokkal közösen tisztelegnek 1848 előtt.
A megemlékezések Pestszentlőrincen kezdődtek. Március 13-án 10 órakor a Kossuth téren, a Petőfi-emlékműnél hajtott fejet a kerület lakossága a 48-as hősök áldozatvállalása előtt. Az ünnepségen Miklós Eponin, a Gór Nagy Mária Színitanoda növendéke, Kiss András operaénekes és a Dohnányi Ernő Zeneiskola fúvószenekara lépett fel, míg az ünnepi beszédet dr. Szabó József János történész mondta.
A történész hangsúlyozta, hogy 1849–49 története a magyar nemzeti mitológia meghatározó jelentőségű fejezetévé vált.

Keresni, kutatni kell

– Mítosz ez, hiszen tele van csillogó és drámai jelenetekkel, félelem és gáncs nélküli lovagokkal és hűséges szolgákkal. Míg a másik oldalon cselszövőkkel és árulókkal, esküszegőkkel és banditákkal. A pest-budai március 15-e kétségkívül a legmarkánsabb eseménye a forradalomnak, de nem az egyetlen. S talán nem is szerencsés, ha az eseménysor többi elemét teljesen elhomályosítja. A forradalom győzelme mintegy kéthetes szakaszban valósult meg, március 3-a és 18-a között. Helyszíne pedig három város: Pest-Buda, Bécs és Pozsony. Talán nem haszontalan felidézni a forradalmat, az azt közvetlenül megelőző történések tükrében sem. Keresni, kutatni kell továbbra is a belső mozgatórugókat, mert egy nemzeti ünnep így még inkább személyessé, üzenetében érthetővé válik, és nem csak érzelmileg jelent immár nagyon sokat ez a forradalom.
A Kossuth téren emlékeztek
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Ughy Attila polgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester hajtott főt a Petőfi-emlékműnél, ahol mellettük koszorút helyezett el Kucsák László országgyűlési képviselő, a lengyel és a német testvérváros, Dabrowa Tarnowska és Roding képviselője. A XVIII. kerület Polgármesteri Hivatala nevében Molnár Ildikó főjegyző és Takács Gusztáv irodavezető, a kerületi kormányhivatal nevében Pilcsák Csaba József tisztelgett. Szinten koszorúval emlékeztek a forradalom és szabadságharc emléke előtt a kerületi nemzetiségi önkormányzatok, a politikai pártok és a civil szervezetek képviselői.
 













Ünnepi díjátadás
A kerület díszpolgára (posztumusz), Vitéz József lett, az elismerést fia vette át Ughy Attila polgármestertől

A megemlékezést követően délben a Rózsa Művelődési Házban gálaműsor keretében adták át az önkormányzat kitüntetéseit. A díjazottakat Ughy Attila polgármester köszöntötte.
A polgármester a díjátadást megelőző ünnepi beszédében 1848 és napjaink példaképei között vont párhuzamot. Bár időben nagy az eltérés, minden kornak vannak példaképei, s nekünk nem csak az a dolgunk, hogy a múlt hőseire emlékezzünk, hanem napjaink hőseit is meg kell becsülnünk.
Az ünnepi program során többek között fellépett Lugosi Dávid Ali klarinéton és Oravecz György zongorán. A kerületi kitüntetéseket Ughy Attila polgármester valamint Dömötör István, Galgóczy Zoltán és Lévai István Zoltán alpolgármesterek adták át.
(A díjazottakról a Kerület büszkeségei című cikkünkben számolunk be.)
Délután Pestszentimrén két ceremóniával folytatódott az ünnepi program.