Biztonságban játszhatnak a gyerekek

Írta:  2015.03.13.
Meghatározott ütemterv szerint, folyamatosan újítja fel a pestszentlőrinci és pestszentimrei játszótereket az önkormányzat.
Meghatározott ütemterv szerint, folyamatosan újítja fel a pestszentlőrinci és pestszentimrei játszótereket az önkormányzat. A tervek szerint az év végére valamennyi játszótéren befejeződik a játszóeszközök szabványosítása. A közterületi játszóterek a legkisebbektől a kiskamaszokig minden gyereknek élményt nyújtanak, sőt már a felnőttek mozgásigényét kielégítő fitneszjátszótér is található a kerületünkben.

A játszóterek felújítása – a rendszeres karbantartás mellett – elsősorban a játszóeszközök szabványosítását jelenti. Az ezt célzó munkálatok jó ütemben haladnak, és egyre biztonságosabbak a kerület játszóterei.

Szabvány szerint

Az Európai Unió előírásainak megfelelő szabványosítással összefüggésben számos feladata van a felújításokat végző Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-nek.

Játékfüggő a játszótér mérete

Nehéz konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy mekkora terület kell egy játszóeszköznek. Egy homokozó mérete 2 x 2 métertől akár 6 x 6 méterig is terjedhet, de lehet alaktalan is. Ugyanakkor a szegélyétől számított 1,5 méteres távolságban semmilyen eszköz nem lehet. Egy kétüléses hinta legalább 60–70 négyzetméter alapterületet igényel. A játszóvárhoz hasonló kombinált eszközök alapterülete elérheti a 100 négyzetmétert is.
A kerület legmagasabb játszóeszköze a Havanna-lakótelepen lévő, csaknem 4 méter magas mászógúla, s ugyanebből a játéktípusból egy 3,5 méter magas forgóeszköz van az Alacska-lakótelepen.
 

– A legjellemzőbb a fej-, nyak-, ujj- és lábbeszorulási veszély megszüntetése, illetve az esési terület szabványossá tétele. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha a gyerek játék közben elveszíti az egyensúlyát, vagy félrelép és leesik, illetve lecsúszik a játszóeszközről, azaz nem akaratlagos mozgást végez, a végén puha, eséscsillapító térbe érkezzen. Ugyanez a helyzet a csúszdázással, a hintázással vagy a karusszelen való pörgéssel – mondta el Vada Gábor, a Városgazda Zrt. Játszótéri Karbantartó Osztályának vezetője.
Az esési tér borítása többféle lehet: agyagmentes folyami homok, gyöngykavics, fenyőkéreg vagy gumiszőnyeg, ami lehet gumitéglákból vagy öntött gumiból.
– Ez utóbbiból a kerület közterületein nem található. Az ütéscsillapító anyag vastagságát a játszóeszköz magassága határozza meg.

Az esési tér kialakításakor az is fontos szempont, hogy ezen a területen belül ne legyen sérülést okozó éles tárgy. A játszóterek felújítása a biztonsági szempontok mellett sokszor az előírások változása miatt is szükséges. Van olyan játszóeszköz, amelynek a telepítésekor az akkori szabványoknak megfelelően kialakított esési teret az új paraméterek szerint kell felújítani, átalakítani.

Mindenki játszhasson

Hunyadi István, a kerület városigazgatója arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzatnak feltett szándéka a fiatalok, illetve a felnőttek számára több úgynevezett fitneszjátszótér létesítése, amelyből egy már van a Havanna lakótelepen.

Felújított és felújításra váró játszóterek

Az elmúlt évben tíz játszóteret újítottak fel, idén további 34 játszótér rendbe hozását tervezi az önkormányzat.
2014-ben a felújított játszóterek: Gölle utca, a Lakatos és a Nefelejcs utca sarka, Nemes utca 56., Alacska I, Alacska II, Martinovics tér, Halomi út 59–63., Havanna utca 54–64., Csontváry utca 15–23., Csontváry utca 25–33.
2015-ben tervezett felújítások: Ajtony utca-Alpár utca sarok, Szemere tér, Hargita tér, Tímea tér, Ipacsfa utca, a Darányi és az Eötvös utca sarka, Havanna utca 1–13., Csontváry utca 1–13., Építő utca 10., Tátrafüred tér, Gyékény tér, Barta Lajos utca 1., Baross utca 100., Baross utca 108., Vándor Sándor utca 14., Darus utca 2., Vikár Béla utca 13., Dolgozó utca 11-13., Dolgozó utca 20., Kézműves utca 2., Építő utca 24., Rudawszky tér, Havanna utca 64–74., Sas utca 44., Gerely utca, Havanna utca 16–28., Építő utca (garázssor), a Kézműves és a Dolgozó utca sarka, Szélső utca, Búvár Kund tér, Kapocs utca 51. Lakatos utca 1–3., Mikszáth Kálmán utca 2.
 

– A sportért felelős alpolgármesterként Lévai István Zoltán egyértelmű törekvése, hogy a lakosság minél szélesebb rétegét tereljük az egészséges életmód felé. A költségvetésben is találtunk erre forrást, most keressük azokat a helyszíneket, ahol létre lehet hozni ezeket a tornaeszközökkel felszerelt felnőtt játszótereket – mondta a városigazgató, hozzátéve: annak is örülne, ha a jövőben a magdeburgi Mühlenstein játszótérhez hasonló is épülne. – Ezen a játszótéren a gyerekek kreativitása is nagy szerephez jut, hiszen festhetik, faraghatják a faanyagot, vagy éppen saját maguk is építhetnek belőle.

Több mint 50 játszóterünk van

A XVIII. kerület a főváros egyik legnagyobb kiterjedésű kerülete, amely a zöldterületekkel és a családi házas övezetekkel vonzónak számít a családok körében. Sok fiatal, kisgyermekes pár választja lakóhelyéül, ezért is fontos a megfelelő számú játszótér. Jelenleg 54 található a kerületben, és a gyerekek összesen 396 játszóeszközt vehetnek igénybe.
A játszóterek mérete a játszóeszközök helyigényének függvényében változó. Van olyan játszótér, ahol kettő vagy három, de van olyan is, ahol több mint húsz játék van.