Az oktatás a legjobb befektetés

Írta:  2015.02.13.
A katedrát váltotta az alpolgármesteri székre Galgóczy Zoltán, aki november óta a kerület oktatási és kulturális életét felügyeli.
A katedrát váltotta az alpolgármesteri székre Galgóczy Zoltán, aki november óta a kerület oktatási és kulturális életét felügyeli. A pestszentimrei születésű, jelenleg Pestszentlőrincen élő politikus elsősorban közszolgának tartja magát, 2002-ben ezzel a céllal vállalt feladatot az önkormányzat oktatási, közművelődési, sport- és ifjúsági bizottságában.

– Már közhely, hogy a pedagógusok között kevés a férfi. Önt mi vezette erre a pályára?
– A Kastélydombi iskolában volt egy karizmatikus osztályfőnököm, Keresztes Nagy Csaba, aki mintát jelentett számomra, és tovább akartam adni, amit többek között tőle kaptam. Mivel alapvetően humán érdeklődésű vagyok, egyenes út vezetett az ELTE történelem szakára. Később ugyanitt elvégeztem a politológia szakot is.

Visszatérés a gimnáziumba

– Soha nem bánta meg?
– Más pályán talán kedvezőbb anyagi lehetőségek vártak volna, de az elmúlt 12 esztendő annyi élményt hozott számomra, hogy fel sem merült bennem ez a kérdés. A diplomázás után, amikor 2002-ben lehetőséget kaptam, hogy a Hunyadi gimnáziumban tanítsak, ahol korábban érettségiztem, rendkívüli büszkeséget éreztem.
– Miért tartja fontosnak a politikai szerepvállalást?
– A politikus szó a görög polisz kifejezésre vezethető vissza, azaz a város képviselője. Mindig is érdekelt a közélet, és feladatomnak éreztem, hogy a környezetemet segítsem, alakítsam. Elkötelezett pedagógusként persze meggyőződésem, hogy minden generációnak az oktatás a legjobb befektetés. 2002-ben a kerületi oktatási bizottságban kezdtem a politizálást, 2006 óta tagja vagyok a képviselő-testületnek is. Úgy érzem, hogy a politikai szerepvállalásommal jobban tudom támogatni mindazon egyéni és közösségi kezdeményezéseket, amelyek a kerületi oktatási-nevelési intézmények, illetve a közösség kulturális életét segítik. Nagyon fontosnak tartom kerületünk hagyományainak az ápolását, a helytörténeti, honismereti programok fejlesztését, a hagyományőrző rendezvények folytatását, a helyi alapítványok működésének segítését.

Beigazolódtak a döntései

– Gyakorló pedagógusként képviselői minőségben időnként nem került kényelmetlen szituációba?
– Előfordultak kellemetlen helyzetek, de mindig a lelkiismeretem szerint döntöttem, így soha nem kellett szégyenkeznem. Idővel pedig az élet minden esetben megerősítette a döntésem.
– Elképzelése szerint fog még tanítani?
– Fájó szívvel hoztam meg a döntést, hogy nem taníthatok tovább a felnőttek gimnáziumában. Egy érettségi előtt álló osztálytól, valamint osztályfőnökként a saját osztályomtól is búcsút kellett vennem. Nem tudhatom, mit hoz a jövő, de szakmai elhivatottságom, nevelői elkötelezettségem révén munkámat mindig is az oktatás, a kultúra és az ifjúságügy előmozdításának szeretném szentelni. Hiszem, hogy jelenlegi hivatásommal többet tehetek a kerületért. A munkámat szolgálatnak tekintem.

A mozi élménye

Kevesen tudják, hogy Galgóczy Zoltán 15 éven keresztül a Malév SC igazolt asztaliteniszezője volt.
– A sport azóta is fontos számomra, bár már ritkán tudok ütőt fogni, inkább az uszodát részesítem előnyben. A másik nagy szerelem a színház, a mozi és a múzeumok világa. Családommal – hála a feleségemnek – igyekszünk minél több kulturális élményt befogadni. Bár otthon is rengeteg filmet nézhet meg az ember, sokkal mélyebb egy film hatása, ha moziban látjuk. Az utóbbi években pedig egyre több képzőművészeti kiállításra látogatunk el. A klasszikusok mellett a kortárs alkotók is lenyűgöznek.
 

– Az iskolák fenntartása 2013-ban átkerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz. Mit tehet ebben a helyzetben az oktatásügyért?
– Az új rendszerben az önkormányzat az intézmények működtetőjévé vált, a saját tulajdonát képező ingatlanban folyó állami köznevelési feladatokhoz kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyont üzemelteti. A törvény lehetőséget ad arra, hogy az oktatáshoz, neveléshez kapcsolódó egyes feladatokat az önkormányzat átvállaljon. Önkormányzatunk az elmúlt években is kiemelten fontosnak tartotta kötelező feladatain felül is támogatni azon tevékenységeket, amelyek hozzájárulnak a magas színvonalú pedagógiai munkához a kerületben. Elődömhöz, Kucsák László képviselő úrhoz hasonlóan folytatni kívánom azt a támogató munkát, amely még színvonalasabbá teheti kerületünk oktatási intézményeit. Bízom abban, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, a Gazdasági Ellátó Szolgálattal, a Városgazda Zrt-vel, valamint az intézményvezetőkkel hatékony együttműködést tudunk kialakítani, hiszen mindannyiunk közös érdeke a helyi intézményhálózat minél eredményesebb működtetése.

Még színesebb kulturális élet

– Az oktatás mellett a kulturális életet is felügyeli. Tervez-e változtatásokat?
– Kerületünk méltán büszke a kulturális életére, hiszen az rendkívül tartalmas, pezsgő és sokszínű. Fontosnak tartom, hogy ezt a sokszínűséget – mely a néptánctól a képzőművészeti kiállításokon át a zenei rendezvényekig terjed – megőrizzük, tovább színesítsük, s a kor kihívásainak megfelelően rugalmasabbá tegyük.