A vagyon védelme

Írta:  2015.02.06.
Óvja az önkormányzat vagyonát a képviselő-testület. Ezt erősíti az a február 4-i ülésen meghozott döntése, amely szerint az önkormányzat nem kíván áron alul értékesíteni elővásárlási joggal érintett saját tulajdonú lakást.

Ha nem is tömegével, de érdeklődtek az elmúlt év során önkormányzati lakásban élő bérlők az ingatlanok esetleges megvásárlásával kapcsolatban. A hatályos lakástörvény az önkormányzati tulajdonú lakások vonatkozásában elővásárlási jogot biztosít a bérlő számára, a törvénnyel harmonizáló helyi lakásrendelet szerint pedig a képviselő-testület dönt a forgalmi értéken történő értékesítésről. Egy tavaly márciusi képviselő-testületi határozat kimondta, hogy az év végéig az önkormányzat nem kíván ilyen ingatlant értékesíteni, és felhatalmazta a tulajdonosi bizottságot az esetleges vételi ajánlatok egyéni elbírálására. A múlt évben három bérlő érdeklődött a vásárlás iránt, közülük kettőnek a kérelmét elutasította a bizottság, a harmadik esetben pedig az értékbecslés és a vételár megállapítása után a bérlő állt el a vételtől. A szóba jövő ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen esett. Az önkormányzat ilyen feltételek között nem kívánja a tulajdonában lévő ingatlanvagyon részeit értékesíteni, ezért a testület ezúttal is határozatban mondta ki, hogy december 31-ig nem idegenítenek el elővásárlási joggal érintett lakást.

Sporttámogatás

Két sportegyesület számára szavazott meg támogatást a február 4-i ülésen a képviselő-testület. Az 1908 Szentlőrinci Atlétikai Club Öregfiúk Közhasznú Sportegyesülettel, ismertebb nevén az 1908 SZAC KSE-vel régóta harmonikus az önkormányzat kapcsolata. A klub a labdarúgó- és a korfballszakosztályában összesen tíz csapatot működtet, amelyek eredményesen szerepelnek a hazai sportéletben, sőt a korfballosok nemzetközi profi tornákról is jó helyezésekkel térnek haza. A négy évre kötött korábbi támogatási szerződés 2014 végén lejárt. A testület most elsősorban a versenyeztetéshez, a felszerelések beszerzéséhez és a táboroztatáshoz szavazott meg újabb négy évre pénzbeli támogatást. Hasonló módon támogatja az önkormányzat a kerületi sportéletben ugyancsak fontos szerepet betöltő Pestszentimrei Birkózó Sportegyesületet.
Az iskolai sport finanszírozásához járul hozzá a képviselő-testület egy másik döntése, amelynek alapján az általános iskolások a korábbi évek hagyományainak megfelelően térítésmentesen használhatják a három kerületi uszodát. Az ingyenesség az iskolai testnevelésóra keretében zajló úszásoktatásra vonatkozik, s egyaránt az állami és az egyházi iskolákba járókat megilleti.

Ügyintézés otthon

Kerületünkben is számos olyan ember él, akit a betegsége vagy az idős kora ágyhoz vagy legalábbis lakáshoz köt, és nincs rendszeres segítője. Hivatalos ügyeket azonban nekik is kell intézniük. Rájuk gondolva fogadott el az önkormányzat egy előterjesztést, amelynek értelmében átfogó szakmai áttekintés és javaslat készül arról, hogy a hivatal munkatársai hogyan tudnának adott ügyek elintézésére előjegyzés alapján házhoz menni. Annyit már most leszögeztek a vitában részt vevő képviselők, hogy ilyen eljárás csak indokolt esetben jöhet szóba.