Az egyéninél lényegesebb a csapat sikere

Írta:  2015.02.06.
Sorozatban negyedszer választották képviselőjüknek a pestszentimreiek dr. Lévai István Zoltánt, és 2010 után másodszor is polgármester-helyettesként dolgozhat. A legfontosabb sikernek azt tartja, hogy olyan csapat része lehet, amelyik szebbé, élhetőbbé teszi a kerületet.
Sorozatban negyedszer választották képviselőjüknek a pestszentimreiek dr. Lévai István Zoltánt, és 2010 után másodszor is polgármester-helyettesként dolgozhat. A legfontosabb sikernek azt tartja, hogy olyan csapat része lehet, amelyik szebbé, élhetőbbé teszi a kerületet. 


– Az elmúlt négy évet röviden értékelve mi volt a legnagyobb tanulság?
– Születésem óta élek a kerületben, itt tanultam, sportoltam, régóta dolgozom az önkormányzatnál, mégis nagyon sok új embert ismertem meg, ami igazán örömet jelent. Ugyanakkor nagy tanulság, hogy olyan dolgokba már nem fogok bele, amelyeknek nem látom a megvalósíthatóságát.
– Fiatalon lett alpolgármester. Mindig is erre vágyott?
– Eredetileg ügyvéd szerettem volna lenni, ám miután a polgármesteri hivatalban kezdtem dolgozni, kézenfekvő volt, hogy jogászként itt hasznosítsam, amit tanultam.
Felelősség a választók iránt
– Nem bánta meg, hogy az ügyvédi pálya helyett az önkormányzati munkát választotta?
– A sikerélmények kárpótolnak. Ráadásul felelősséggel is tartozom a választóimnak, akik a pestszentimrei körzetben negyedszer szavaztak nekem bizalmat. Szolgálatként fogom fel a munkám, így az egyéni ambícióimnál lényegesebb az, hogy mit tehetek a közösségért.
– Mire a legbüszkébb, amit a közösségért tett?
– Egyértelműen a csatornázás megvalósítása a legnagyobb siker, hiszen nagyon sok embert érint. Ez nem az én egyéni dicsőségem, hanem az összefogás sikere. A fővárosi önkormányzaté meg Ughy Attila polgármesteré, de a nagy tortából egy pici szelet nekem is jut. Mivel gyermekkorom óta a csapatjátékokat kedvelem, a sportban megtanulhattam, hogy az egyéni sikernél fontosabb a csapat eredményessége. A focipályán kell a szép csel, de ha emiatt marad ki egy helyzet, és végül ezért marad el a győzelem, akkor mit sem ért az a csel. A sportnak köszönhetően megtanultam alárendelni magam a csapat érdekeinek. Az önkormányzati munka csapatjáték, s az eredményekhez sok-sok ember közös munkája kell.
– A kudarc is közös?
– Lényegében igen, ám a kudarcokért mindig a vezetőknek kell vállalniuk a felelősséget.
– Érték kudarcok?
– Természetesen, erre utaltam a beszélgetésünk elején, amikor azt mondtam, hogy a jövőben nem vágok bele olyan feladatba, amelynek a megvalósíthatóságát nem látom.
Közösségépítés és mintaprogram
– Melyek a legfontosabb megvalósítható célok?
– Ez az időszak a tervezésé, most kell felmérni, hogy a terveink közül mit tudunk valóra váltani. Itt is kiemelem a csatornázást és a hozzá kapcsolódó fejlesztések befejezését, mert nem lehetünk addig elégedettek, amíg nem tudott rácsatlakozni a rendszerre mindenki, aki szeretne, amíg akad olyan utca, ahol nem történt meg a helyreállítás. Folytatni kell a sportpályák fejlesztését, amelyek nemcsak az egészséges életmódhoz szükségesek, hanem a közösségépítésnek is helyszínei. A közösségépítés pedig kiemelten fontos. Ennek eredményeit Pestszentimrén már látjuk, s a cél az, hogy minél több kerületrészben legyen sikeres. Még jobbá kell tenni a Városgazda Zrt. működését, hiszen a cég a kerület egyik legnagyobb munkáltatója, 600 embert foglalkoztat, és ez egyben óriási felelősség is. Hozzá tartozik a kerület közterületeinek gondozása mellett az intézmények fenntartása, fejlesztése, de még a kerületi média működtetése is.
– A sportot mindig is kiemelten kezelte. Látszanak ennek az eredményei?
– A sportélet nagyon jó alapokról indult, de egy aktív fejlesztési programmal még nagyobb közönséghez tudjuk elvinni. A Kapocs iskola mellett egy mintaprogram valósult meg, amely különféle sportokra nyújt lehetőséget, s még több helyszínen tervezünk hasonlót. A Thököly úti sportlétesítmények fejlesztésén túl a Malév-sporttelepé is fontos cél, továbbá keressük a lehetőséget egy atlétikai centrum és egy jégcsarnok építésére. Ezenkívül a Bókay-telepen található Park uszodát szeretnénk továbbfejleszteni. A célok között szerepel egy olyan önkormányzati sportegyesület létrehozása, amely a kerületben jelenleg még nem űzhető sportágakat honosítaná meg, mint amilyen a női labdarúgás.
Családról és barátokról
– A rengeteg feladat közben van egyáltalán magánélete?
– Ez az elmúlt években teljesen háttérbe szorult. A szüleim is éppen arra hívták fel a figyelmemet, hogy többet törődjek az egészségemmel, többet sportoljak. A sportolás és az egészséges életmód azért is lényeges, mert ha fittebb az ember, hatékonyabban végzi a munkáját. Az év végén végre jutott egy kis idő a kikapcsolódásra, az önvizsgálatra. A karácsonyt itthon, családi körben, a szilveszteri időszakot Erdélyben, a barátaimmal töltöttem. Az elmúlt években a magánéletem kicsit háttérbe szorult, így szeretném arányosabbá tenni, hiszen a családra és az igazi barátokra mindig számíthatok, de minden kapcsolat csak a kölcsönösség alapján működik.