Több kamera többet lát

Írta:  2015.01.28.
Tovább fejlődik Pestszentlőrinc-Pestszentimre térfigyelő kamerahálózata. Az önkormányzat pályázaton elnyert összegből újabb 13 kamera üzembe helyezését tudja finanszírozni.
Tovább fejlődik Pestszentlőrinc-Pestszentimre térfigyelő kamerahálózata. Az önkormányzat pályázaton elnyert összegből újabb 13 kamera üzembe helyezését tudja finanszírozni. A biztonsági rendszert az Alacskai úti lakótelepen 7, a kerület más pontjain 6 kamerával bővíthetik.

A térfigyelő hálózat fejlesztésére az elmúlt években is pályázott az önkormányzat, azonban tavaly nem sikerült ily módon pénzt szerezni. A bővítést azonban végül saját erőből megoldotta a kerület: az ősz folyamán az Alacskai lakótelepen 7, a Lakatos-lakótelepen 2 új kamerát szereltek fel. A bővített térfigyelő hálózat újabb nagy kiterjedésű lakóterületek felügyeletét teszi lehetővé.

Sikeres pályázat

Az elmúlt év végén aztán azt az örömhírt kapta az önkormányzat, hogy a korábbi pályázat keretéből a második körben mégis pénzhez juthat a XVIII. kerület.

Az új helyszínek

A pályázaton nyert összegből 13 kamera telepítésére lesz lehetősége az önkormányzatnak. A térfigyelő egységek pontos helyét a szakmai szempontok alapos megfontolása után jelölik ki, de a tervek szerint a következő utcákban várható a telepítésük: Tölgy utca 5/D, Határ utca–Péteri út kereszteződése, Krepuska Géza sétány–Nemes utca sarka, Halomegyházi utca–Alacskai út sarka, Kőrisfa utca–Nemes utca sarka, Fenyőfa utca–Péteri út sarka, Határ utca–Nemes utca sarka, Nemes utca–Vasút utca kereszteződése, a Béke tér Üllői út felőli része, Béke tér–Rudavszky utca sarka, Gyömrői út–Felsőcsatári út sarka (a Sárkány Center felőli oldal), Üllői út–Teleki utca sarka, Üllői út–Kubinyi Imre utca sarka.
 

– A tavaly beadott projektünk a BM pályázati keretösszegének maradványa és a le nem kötött összeg terhére a belügyminiszter döntése alapján 41 889 537 forint támogatásban részesül. Ebből a pénzből további 13 kamera telepítésére van lehetőség – tájékoztatott Székely Péter Csaba, az önkormányzat közbiztonsági referense.

Minőségi eszközök

Az új kamerák beszerzésekor az önkormányzatnak ügyelnie kell az eszközök minőségére.
– A pályázatban előírják, hogy a kamerarendszernek megfelelő műszaki tartalommal kell megvalósulnia. Ennek elsősorban anyagi vonzata van, mert nem lehet gyengébb minőségű kamerákkal spórolni.

A tavaly év végéig önkormányzati forrásból felszerelt térfigyelő egységek a közterületeken, iskolákban és üzletekben is számos helyen alkalmazott félgömb formájú, úgynevezett dome (kupola) kamerák. Ez a típus rendkívüli ellenállóságának köszönheti a népszerűségét. A 360 fokban elforgatható optika vandálbiztosnak mondható, mivel nem könnyű elmozdítani, megrongálni, le- vagy összetörni.
Az Alacskai úti lakótelepen elsősorban a betörések számának csökkenését várják az elektronikus őrszemek bevetésétől. A térfigyelő szolgálat munkatársai szerint ugyanis a kamerák jelenléte legalább annyira fontos a bűnmegelőzésben, mint a felderítésben.