Adakozó megajándékozottak

Írta:  2014.12.15.
Karácsony közeledtével immár megszokottá vált kép a XVIII. kerületben, hogy az önkormányzattól ajándékba kapott élelmiszercsomaggal a kezükben indulnak haza a lőrinci és az imrei nyugdíjasok a két kerületi sportcsarnokból.

Karácsony közeledtével immár megszokottá vált kép a XVIII. kerületben, hogy az önkormányzattól ajándékba kapott élelmiszercsomaggal a kezükben indulnak haza a lőrinci és az imrei nyugdíjasok a két kerületi sportcsarnokból. A tartós élelmiszerekből álló adományt aztán van, aki saját konyhájában használja fel, de egyre többen segítenek vele a náluk szegényebb sorsúakon.

A 65 éven felüliek számára készített ajándék élelmiszercsomagot idén is Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata. A karácsonyi mintás szatyorban ezúttal 2 kilogramm liszt, 2 csomag – összesen 1 kilogramm – száraztészta, egy liter olaj és egy kis szaloncukor volt.

Sorállás nélkül

Az élelmiszerosztás három napja alatt, december 9. és 11. között folyamatosan érkeztek az idősek a Lőrinci Sportcsarnokba, illetve a pestszentimrei Sportkastélyba. Mindkét helyszínen gördülékenyen zajlott az akció.

Szegényebb kortársaiknak és gyerekeknek is segítenek

A Lőrinci Sportcsarnokban december 10-én kora délután több száz csomag várta készen a 65 éven felülieket, és szorgos kezek állították össze a további pakkokat. Váradi Béláné a testvérével érkezett az ajándékért. A jó kedélyű, idős hölgy a csomag átvétele után készségesen beszélt arról, hogy mire fogja használni az adományt. Szavai egybecsengtek Csomó Tamás gondolataival.
- Nagyon örülök ennek az apró segítségnek is. Az én ismeretségi körömben is vannak szegényebbek, akiknek oda tudom adni a csomagot. Tavaly is így tettem, olyannak adtam, akiről tudtam, hogy szüksége van rá – mondta Váradi Béláné, testvére pedig hozzátette, hogy a csomag segítségével egy rászoruló kisgyereknek tudja majd valamivel szebbé tenni a karácsonyt.
 

- Nincs ebben semmi titok. Mi is egyre felkészültebbek vagyunk, és a nyugdíjasaink is megszokták, hogy nem kell idegeskedni, sietni, hiszen mindenki számára elkészült a csomag és azt a három nap folyamán bármikor átvehették – mondta az élelmiszerosztást évek óta a helyszínen követő és felügyelő Csomó Tamás, korábbi alpolgármester, a Kereszténydemokrata Néppárt kerületi elnöke. – Idén 17 ezer csomag készült el, és már a második nap közepéig ennek a mennyiségnek a kétharmada ki lett osztva, majd a többi is gazdára talált. A megmaradt csomagokat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a rászoruló nagycsaládosok kapták meg a különböző szociális szervezetek segítségével.

Adni is jó

Az önkormányzat idén húsvétkor is adott tartós élelmiszercsomagot a 65 éven felülieknek, míg októberben krumpli- és almaosztás volt a kerületben. Csomó Tamás úgy látja, hogy az idősek közül egyre többen vannak a segítői oldalon is.

- A karácsonyi akcióban például a NYÉVE tagsága is segített csomagolni és kiosztani az adományt. Azt hiszem, a nyugdíjasok körében is kialakult egy egészséges egyensúly az adakozók és a segítséget megkapók között. Az idősebb korosztályban is vannak jobb anyagi körülmények között élők, akiknek ugyanúgy jár az élelmiszercsomag, mint a szegényebb sorsúaknak. Azonban a tehetősebbek közül egyre többen adják tovább a saját részüket a rászorulóknak. Ezzel is erősödik az a szándékunk, hogy az emberek figyeljenek egymásra, és aki teheti, adakozhasson a szegényebb sorban élő közeli ismerősének vagy szomszédjának, legyen az illető nyugdíjas, vagy éppen fiatalabb, nagycsaládos, esetleg munkanélküli.