Merre? Hogyan?

Írta:  2014.12.05.
Miben tud segíteni az önkormányzat a civil szervezeteknek? Ez volt a fő témája a december 4-én a képviselő-testület üléséhez kapcsolódóan megrendezett közmeghallgatásnak.

Elsősorban a finanszírozási és támogatási lehetőségek érdekelték a civil szervezetek képviselőit, akik személyesen jelentek meg, vagy írásban tették fel kérdéseiket a kerület vezetőinek a közmeghallgatás apropóján. Jól tükrözi ez a magyar civil társadalom legfőbb problémáját: sokan munkálkodnának szívesen a közösségért, de az ehhez szükséges anyagi források előteremtése egyre nehezebb.

Pályázatok, tanácsok

A XVIII. kerületben regisztrált civil szervezetek száma nemcsak fővárosi, hanem országos viszonylatban is kiemelkedő, és a 252 szervezet mintegy fele, 130-140 aktív is. Mindez Szarvas Attila prezentációjából derült ki a közmeghallgatás kezdetén. A november végén megválasztott, társadalmi megbízatású alpolgármester hatáskörébe tartozik az önkormányzat és a civil szervezetek kapcsolata.

A beszámolóban az is elhangzott, hogy a másfél száz rendkívül sokszínű – kulturális, szociális, sport- és egyéb területeken működő – szervezet között négy közalapítvány működik, és három olyan alapítvány, illetve egyesület, amellyel az önkormányzat együttműködési szerződést kötött. Érdekesség, hogy területileg a legtöbb bejegyzett szervezet a 1181-es irányítószámú, a Havanna-lakótelepet is magában foglaló körzetben, illetve Pestszentimrén van.

Legyen kerekasztal!

Az önkormányzat elsősorban anyagiakkal támogatja a civileket, s 2014-ben 14 millió forintot osztott szét. A 97 nyertes pályázatból 34 működési jellegű volt, 63 pedig különféle programok megszervezéséhez járult hozzá. A teljes összegből 1,4 millió forintot egyéni kérések elbírálása után ítélt oda az önkormányzat.
A kapcsolattartást segíti az önkormányzatnál dolgozó civil referens munkája, a jogi és pályázati rendszerben pedig a Civil Információs Centrum rendszeresen meghívott szakértőiilletve a találkozók közötti időszakban helyi szakemberek segítenek eligazodni.
A közmeghallgatáson – amellett, hogy bemutatkoztak olyan szervezetek, amelyekkel hosszú ideje dolgozik együtt eredményesen az önkormányzat – természetesen lehetőség volt kérdezni is. A szervezetek többségét saját pályázati lehetőségeik érdekelték, amiről helyben vagy írásban kaptak tájékoztatást. Szarvas Attila azt is elmondta, hogy az önkormányzat a jövőben még nagyobb szerepet kíván vállalni a civil élet szervezésében. Tervezik egy kerekasztal létrehozását, egy civil inkubátorház kialakítását, egy rendezvénynaptár összeállítását és a civil háló fejlesztését.