Munkában az új képviselő-testület

Írta:  2014.12.05.
Civil szervezetek és a kerületi rendőrkapitányság munkájának támogatásáról, valamint sportpályák korszerűsítéséről döntött december 4-i ülésén a képviselő-testület.

Fontos pontja volt az új képviselő-testület első ülésének a pénzügyi ellenőrzési bizottságba külsős tagként delegált Gera Imre (második képünkön) eskütétele, aki egy leköszönő tag helyébe lépett. A bizottsági munka tehát a szabályoknak megfelelően és teljes erőbedobással folyhat tovább a jövő évben is.

A legjobb matekosok

Iskolai sikerről számolt be a fontos napirendi pontokat tárgyaló, maratoni hosszúságú testületi ülés kezdetén napirend előtti hozzászólásában Petrovai László, a Párbeszéd Magyarországért képviselője: ezúton hívta fel a nyilvánosság figyelmét arra, hogy az országos Bolyai Matematika Csapatversenyen két kerületi iskola, a Kandó téri és a Kastélydombi általános iskola diákjai is kitűnő eredményt értek el. Ughy Attila polgármester, megköszönve a bejelentést, emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat májusban, a tanév vége előtt, az aranygálán rendszeresen köszönti az ilyen kiemelkedő tehetségeket.

Pénz a civileknek

A december 4-i este programjában központi szerep jutott a civileknek, ugyanis egyidejűleg tárgyalták az egyes szervezetek támogatásáról szóló napirendi pontokat, illetve tartottak közmeghallgatást az üléshez kapcsolódóan, amelynek tárgya ugyancsak a civilek és az önkormányzat kapcsolata volt. A testület döntött arról, hogy az önkormányzat 2015-re is ellátási szerződést köt a kerületben évek óta eredményesen működő Tiszta Forrás Alapítvánnyal, amelynek vállalt a hajléktalanok nappali ellátása. Támogatást szavaztak meg a képviselők a SOFI Életjel Alapítványának is. A kerület egyik büszkeségének számító, országosan is elismert intézménye nagy súlyt fektet a szellemi fogyatékkal élő fiatalok sportos nevelésére, és ezen a területen komoly eredményeket értek el. Az alapítványi támogatásból az intézmény sportolói részt tudnak venni jövő júniusban Los Angelesben a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon, és ha olyan színvonalon készülnek fel, mint a korábbi években, akár számos díjat is elhozhatnak. Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat a Lőrinc 2000 SE-vel is, amely 1998 óta működik közre sikeresen több sportágban is az utánpótlás-nevelésben.

Támogatás a rendőrségnek

Ebben az évben több mint 100 millió forinttal támogatta az önkormányzat a kerületi rendőrkapitányság munkáját, és legalább ekkora összeget szándékozik fordítani erre a célra 2015-ben is. Ez a támogatás teszi lehetővé például a térfigyelő kamrák zavartalan üzemeltetését és a túlszolgálat finanszírozását. A végleges jövő évi költségvetés hatálybalépéséig, az úgynevezett átmeneti gazdálkodás időszakára, 2015. március 31-ig a képviselő-testület mintegy 30 millió forintot szavazott meg a rendőrkapitányság munkájának támogatására.

Megújuló sportpályák

Hamarosan újabb korszerű sportpályákkal bővülhet a kerület. A Gloriett Sportiskolai Általános Iskola szeretné felújíttatni a futballpályáját. Ehhez remek lehetőséget kínál az MLSZ pályázati rendszere, amelynek köszönhetően a kerületben már létesültek műfüves pályák. A pályázat benyújtásához szükséges önrészt a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat biztosítja. Ugyanilyen támogatásban részesül a Pestszentimrei Sportkör is.