El a csapadékvízzel!

Írta:  2014.11.07.
Nagyon régi probléma megoldásába kezdtek a Városgazda XVIII. szakemberei: a vízelvezető árkok kitisztításával, mélyítésével egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy felszámolják a csapadékvíz-elvezetés gondjait.
A legfontosabb feladatok közé sorolta 2010-ben az új kerületvezetés a csapadékvíz-elvezetés problémájának megoldását. Rövid időn belül munkacsoport alakult, amely feltérképezte a kerület legsúlyosabban érintett pontjait, és magyarázatot keresett arra, miért nem lehetséges gond nélkül elvezetni a nagy esőzések alkalmával hirtelen felgyülemlő csapadékvizet. Hamar kiderült, a gond csak részben adódik a kerület földrajzi adottságaiból.

− A felmérések során azt tapasztaltuk, hogy a kertes kerületrészekben sok ingatlantulajdonos egyszerűen betemette a kerítése előtt húzódó vízelvezető árkot, hogy az így kapott felületet is hasznosítani tudja, legtöbbször parkolásra – magyarázta Lepsényi Tibor, a Városgazda XVIII. kerület nonprofit Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának vezetője. – Máshol az okoz a mai napig problémát, hogy a telektulajdonosok a kerítésen belül összegyűlt csapadékvizet nem helyben szikkasztják el, hanem egy saját maguk építette rendszerrel egyszerűen kivezetik az utcára. A víz tehát lefolyik máshoz.
A szabálytalanságok felismerése és büntetése a közterület-felügyelet, a csapadékvíz elvezetésének megoldása pedig a főváros feladata volna, ám mivel ebben a kérdésben évek óta nem sikerült előre jutni, az önkormányzat végül lépett, és felkérte saját cége, a Városgazda XVIII. szakembereit a helyzet kezelésére.

− Elkezdtük kitisztítani a már meglévő árkokat, illetve ahol indokolt, újakat alakítottunk ki. A munkát a csatornázási munkálatok befejeztével Ferihegyen és Erzsébet-Bélatelepen kezdtük, de a kollégák rendbe tettek néhány érintett pontot Pestszentimrén, például a Kapocs és az Ady Endre utcában is – mondta Lepsényi Tibor. – Az év végéig még tíz területre vonulunk ki, és már nem csak az árkokat, hanem például a szikkasztókutakat és az elvezető-rendszer más részeit is javítjuk.
Természetesen fontos volna, hogy az ingatlantulajdonosok ne temessék vissza az árkokat.
− Kérjük a tulajdonosokat, legyenek tekintettel az ügy fontosságára – fogalmazott Lepsényi Tibor hozzátéve: − Egyben figyelmeztetünk mindenkit, hogy mivel az árkok közterületen vannak, a törvény is tiltja, hogy ott bárki magáncélra munkálatokat végezzen. A közeljövőben a közterület-felügyelet figyelni fogja már ezeket a pontokat, és ha kell, szigorúan büntet is.