200 állást kínáltak

Írta:  2014.10.10.
Állásbörzét tartottak csütörtökön a Kondor Béla Közösségi Házban.
„Megpróbálunk segíteni azoknak a kerületben élő munkavállalóknak, akik vagy tartósan munkanélküliek, vagy nem régen veszítették el az állásukat” – ígérte Ughy Attila polgármester, a csütörtök reggeli Állásbörze megnyitóján. A hagyományosnak nevezhető eseményre – lévén harmadszor került sor a börzére, legutóbb májusban a Rózsa Művelődési Házban –, amelynek most a Kondor Béla Közösségi Ház adott otthont, reggel kilenctől várták az érdeklődőket a szervezők: Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatal és Munkaügyi Kirendeltsége, valamint a Pannon-Work Zrt., illetve az esemény támogatója, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata.

A polgármester egy tegnapi eseményt felidézve, ahol negyvenöt díszoklevelet adott át a kitűnően érettségizetteknek, megjegyezte: érdeklődésére, hogy ki milyen irányban tanul tovább, legtöbben a mérnöki, , számítástechnikusi, közgazdászi pályát említették. Évekkel ezelőtt a humán egyetemi, főiskolai szakokat favorizálták a fiatalok.
– A mostani állásbörze kínálatából is kiderül, a betöltetlen munkahelyekre elsősorban mérnököket, informatikusokat keresnek – fogalmazott nyitó beszédében Ughy Attila, s hozzátette: az álláskeresés mellett élni kell az átképzések nyújtotta lehetőségekkel is.
Személyes példával világította meg az átképzés fontosságát.

– Érettségi után nem vettek fel elsőre. Szüleim szakmunkásképzőbe írattak, ahol kitanultam a nyomdai fényképész mesterséget. Ha ma ezzel a bizonyítvánnyal próbálnék elhelyezkedni, nem sikerülne, mert ez a szakma már nem létezik. Tehát valami más nyomdaipari végzettséget kellene szereznem.
Ezért tartja elengedhetetlenül fontosnak a folyamatos tanulást, képzést a polgármester.
– Bő egy esztendővel ezelőtt, több mint 2000 tartósan állást kereső élt a kerületben, ma 1700-nál kevesebben vannak. Bár jó volna azt mondani, hogy ez az önkormányzat és a város erőfeszítésének köszönhető, azonban ez az önök erőfeszítésének eredménye – mondta Ughy Attila a börzén megjelenteknek.
A Pannon-Work Zrt., mint közvetítő, munkát keresők és ajánlók között, kétszáz álláshelyet kínált a szellemi és a fizikai területen egyaránt. Legfőbb megbízóik a börzén a Felxtronic International Kft., a GE, a MÁV és az Auchan voltak.
– Azzal a céllal szerveztük ezt a mai állásbörzét, hogy aki ide eljön, ne mehessen el úgy, hogy nem tudtunk számára valami állást kínálni – hangsúlyozta Hodruszky Csaba, Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatalának vezetője.

Gondoltak arra is, ha bárki esetében nem találkozna a kereslet és a kínálat, vagyis sem a szakmájában, sem hasonló szakmában nem akadna állás, akkor a téli közfoglalkoztatás keretében biztosítanak munkát számára.
A hivatalvezető optimistán tekint a jelenre és néz a jövőbe:
– Négy esztendővel ezelőtt 4.3 millió ember dolgozott Magyarországon, mára az álláshelyek száma 700 ezerrel növekedett – fogalmazott, majd ígéretet tett: – Mindaddig szervezünk újabb és újabb állásbörzéket, ameddig el nem fogynak az érdeklődők. Mindenkinek, aki hajlandó eljönni, annak találunk állást.