Fiatalodó Erzsébet- és Bélatelep

Írta:  2014.10.06.
Hétfőn délelőtt avatták az Iciri-Piciri Bölcsődét az Attila út 11. szám alatt. A közel 200 milliós beruházás, amelyből 149.235.833 Forint pályázati forrás volt, három csoportszobás, negyven férőhelyes intézményt eredményezett, amely 15 új munkahelyet biztosít.

– Egyre több bölcsőde jön létre országszerte. 2010 óta 107 intézményt nyitottunk meg, 6000 új férőhellyel, 1000 új munkahellyel, mindezt 28 milliárd forintért – sorolta a polgári kormány eredményeit megnyitójában Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki hozzátette: a bölcsődéknek köszönhetően jelentősen nőtt a három évnél fiatalabb gyermekeket nevelő édesanyák körében a foglalkoztatottak száma.

– Természetesen nem elég felépíteni egy ilyen szép bölcsődét, amilyen ez, de fenn is kell tartani – hangsúlyozta a helyettes államtitkár –, ennek érdekében január 1.-től új finanszírozási formát vezetett be a kormányzat.

Fűrész Tünde kiemelte, hogy a XVIII. kerületben, messze meghaladva az országos 16 százalékos átlagot, a három év alattiak 24 százaléka számára biztosított a bölcsődei ellátás.

– Egy polgármesternek nem lehet nagyobb öröme annál, mint amikor egy apró gyermekeknek dedikált ajándékot adhat át – kezdet ünnepi beszédét Ughy Attila, majd így folytatta: – Elsősorban azért, mert a gyermekek megkérdőjelezhetetlen őszinteséggel fejezik ki mindazt, amit számukra az ajándék jelent.
A polgármester később úgy fogalmazott, ha van szándék és elkötelezettség, akkor mindig adódik lehetőség, hogy életkörülményeinket minőségileg jobbá tegyük, közösségi tereinket az együvé tartozás, a büszke és erős identitástudat szellemében megújítsuk, gyermekeinknek egészséges, minden igényt kielégítő nevelési közeget biztosítsunk.

– Nagyszerű pillanatoknak lehetünk szemtanúi: korszerű bölcsődét avathatunk ott, ahol eddig nem volt a legkisebb korosztályt ellátó gyermek intézmény. Az 5000 főt számláló Erzsébet-, Bélatelepnek nem csupán járt, de kijárt a bölcsőde. Főleg, mert az utóbbi időben sok fiatal házaspár költözött ide – fogalmazott Ughy Attila, aki hozzátette: mindez nem magától született, hanem átgondolt munka eredménye. Ötlet, akarat, kitartás, elkötelezettség, szorgalom és tudás kellett hozzá.
Kucsák László, országgyűlési képviselő, alpolgármester fontosnak tartotta megjegyezni, hogy mindössze fél esztendővel ezelőtt hitehagyottabb képét mutatta a telek, amikor az Iciri-Piciri Bölcsőde alapkövét elhelyezték.

– Hat hónap, és most itt állhatunk az impozáns megjelenésű épület átadóján, amely szemmel láthatóan harmonizál a szomszédos Kerekerdő Óvodával – mutatott körbe Kucsák László.
Dömötör István, a választókerület önkormányzati képviselője a múltra emlékeztetett:
– Négy évvel ezelőtt nem az volt a kérdés, hogy építünk-e bölcsődét, hanem az: be kell-e zárnunk működő intézményeket, hiszen az önkormányzat akkori anyagi helyzete közel állt a csődhöz. Most pedig, a ciklus végére felépült az Iciri-Piciri Bölcsőde; óvodák, iskolák újultak meg, a csatornázás a vége felé közeledik. Sok olyan fejlesztést sikerült megvalósítanunk, amelyek azelőtt évtizedekig puszta ígéretek maradtak. Választókörzetem az egyetlen kerületi településrész, ahol működik bölcsőde, óvoda, általános iskola, gyermek és felnőtt orvosi rendelő, gyógyszertár, posta. Tulajdonképpen csak a középiskola és az egyetem hiányzik. Most nem tennék könnyelmű ígéretet, hogy hamarosan ezek is meglesznek, de szeretem a kihívásokat – tett egy humoros fordulatot Dömötör István, s a jövőről szólva megjegyezte: reméli a megkezdett közös munkát az elkövetkező öt évben is tudják majd folytatni.
ici
A Vajk-sziget Általános iskolásainak szellemes műsora után átvágták a nemzetiszín szalagot, ezzel átadva az Iciri-Piciri Bölcsődét a dolgozóknak. Az eseményt követő pohárköszöntőjében Csomó Tamás alpolgármester kiemelte: képzeletbeli hidat emeltek a Gyömrői út és a szolnoki vasút fölé azzal, hogy az időseknek a túloldalon biztosítottak ellátást, ma pedig ezen az oldalon a legkisebbeknek.
Két hatalmas kert várja játékaival a bölcsiseket, odabent a pasztellszínű falakba vágott tágas ablakok ontják a fényt. A vidám színekről az ajtók fölötti festett üvegek gondoskodnak. Minden csoportszobának saját vizesblokk dukál, s természetes már az akadálymentes WC is.